MCQ Questions Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Redox Reactions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Chemistry Redox Reactions  MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Chemistry Objective Questions.

MCQ Questions Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers - Set - 3

Question 1: 

Which is the best description of the behaviour of bromine in the reaction given below? H2O + Br2 → HOBr + HBr                     
(a) Proton acceptor only
(b) Both oxidised and reduced
(c) Oxidised only
(d) Reduced only

Correct Answer – (B)

Question 2 : 

Oxidation numbers of P in PO4 3–, of S in SO4 2– and that of Cr in Cr2O7 2– are respectively                         
(a) +3, +6 and +5
(b) +5, +3 and +6
(c) –3, +6 and +6
(d) +5, +6 and +6

Correct Answer – (D)

Question 3 : 

The pair of compounds that can exist together is                       
(a) FeCl3, SnCl2
(b) HgCl2, SnCl2
(c) FeCl2, SnCl2
(d) FeCl3, KI 

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

Which of the following is redox reaction?                         
(a) Evaporation of H2O
(b) Both oxidation and reduction
(c) H2SO4 with NaOH
(d) In atmosphere O3 from O2 by lightning 

Correct Answer – (B)

Question 5 : 

The oxidation state of Cr in CrO5 is                         
(a) –6
(b) +12
(c) +6
(d) +4

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers

Question 6 : 

Number of moles of MnO4 – required to oxidize one mole of ferrous oxalate completely in acidic medium will be                         
(a) 7.5 moles
(b) 0.2 moles
(c) 0.6 moles
(d) 0.4 moles. 

Correct Answer – (D)

Question 7 : 

A mixture of potassium chlorate, oxalic acid and sulphuric acid is heated. During the reaction which element undergoes maximum change in the oxidation number?           
(a) S
(b) H
(c) Cl
(d) C

Correct Answer – (C)

Question 8 : 

Without losing its concentration, ZnCl2 solution cannot be kept in contact with                       
(a) Pb
(b) Al
(c) Au
(d) Ag 

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

The correct order of N-compounds in its decreasing order of oxidation states is                             
(a) HNO3, NO, N2, NH4Cl
(b) HNO3, NO, NH4Cl, N2
(c) HNO3, NH4Cl, NO, N2
(d) NH4Cl, N2, NO, HNO3

Correct Answer – (A)

Question 10 : 

What is the change in oxidation number of carbon in the following reaction? CH4(g) + 4Cl2(g) → CCl4(l) + 4HCl(g)                         
(a) + 4 to + 4
(b) 0 to + 4
(c) – 4 to + 4
(d) 0 to – 4 

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers

MCQ Questions Class 11 Chemistry Equilibrium with Answers

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching […]

Biotechnology Principles and Processes-4

MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes With Answers

CBSE Class 12 Biotechnology Principles and Processes Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class […]

Ray Optics and Optical Instruments-4

MCQ Questions Class 12 Ray Optics and Optical Instruments With Answers

CBSE Class 12 Ray Optics and Optical Instruments Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Ray Optics and Optical Instruments with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Ray Optics and Optical Instruments MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ […]