MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Chemistry Hydrogen MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 9 Chemistry Objective Questions.

MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers - Set - 5

Question 1: 

Which of the following in incorrect statement?                             
(a) s-block elements, except Be and Mg, form ionic hydride
(b) BeH4, MgH2, CuH2, ZnH2, CaH2 and HgH2 are intermediate hydride
(c) p-block elements form covalent hydride
(d) d-and f-block elements form ionic hydride

Correct Answer – (D)

Question 2 : 

Saline hydrides react explosively with water, such fires can be extinguished by                       
(a) water
(b) carbon dioxide
(c) sand
(d) None of these

Correct Answer – (C)

Question 3 : 

The polymeric hydride is                                 
(a) CaH2
(b) NaH
(c) BaH2
(d) MgH2

Correct Answer – (D)

Question 4 : 

Which hydride is an ionic hydride ?                                 
(a) H2S
(b) TiH1.73
(c) NH3
(d) NaH

Correct Answer – (D)

Question 5 : 

Choose the correct option for following hydrides. B2H6, CH4, NH3 and HF                                   
(a) Electron deficient hydride = B2H6 and HF Electron precise hydride = CH4 Electron rich hydride = NH3
(b) Electron deficient hydride = B2H6 Electron precise hydride = CH4 Electron rich hydride = NH3 and HF
(c) Electron deficient hydride = CH4 Electron precise hydride = B2H6 Electron rich hydride = NH3 and HF
(d) Electron deficient hydride = CH4 and HF Electron precise = B2H6 Electron rich hydride = NH3,

Correct Answer – (B)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers

Question 6 : 

Ionic hydrides reacts with water to give                                 
(a) acidic solutions
(b) hydride ions
(c) basic solutions
(d) electorns

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

Which of the following statements is incorrect?                                   
(a) Ionic hydrides are stoichiometric compounds of dihydrogen formed with most of s-block elements
(b) Ionic hydrides are crystalline, non-volatile and nonconducting in solid state.
(c) Melts of ionic hydrides conduct electricity and liberate dihydrogen gas at cathode.
(d) Both (a) and (c)

Correct Answer – (C)

Question 8 : 

Metal hydride on treatment with water gives                               
(a) H2O2
(b) H2O
(c) Acid
(d) Hydrogen

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

Elements of which of the following group(s) of periodic table do not form hydrides.                               
(a) Groups 7, 8, 9
(b) Group 13
(c) Groups 15, 16, 17
(d) Group 14

Correct Answer – (A)

Question 10 : 

Elements of which of the following group do not form hydrides?                                 
(a) Alkali metals
(b) Halogens
(c) Alkaline earth metals
(d) Noble gases

Correct Answer – (D)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers

MCQ Questions Class 11 Chemistry Redox Reactions with Answers

Leave a Reply

Related Post

Class 11 Biology Morphology of Flowering Plants-2

MCQ Questions Class 11 Biology Morphology of Flowering Plants with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 5 Biology Morphology of Flowering Plants Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Biology Morphology of Flowering Plants with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Biology Morphology of Flowering Plants MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for […]

Communication Systems-2

MCQ Questions Class 12 Communication Systems With Answers

CBSE Class 12 Communication Systems Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Communication Systems with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Communication Systems MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Communication Systems with Answers are […]

MCQ NCERT Class 6 Chapter 2 Components of Food

Class 6 Science MCQ Components of Food

Class 6 Science MCQ  with Components of Food Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Science MCQ Components of Food with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Science MCQ Components of Food with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on […]