MCQ Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers

CBSE Class 10 Social Science Chapter 5 Minerals and Energy Resources Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Geography Minerals and Energy Resources MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Geography Objective Questions. 

MCQ Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers - Set - 4

Question 1: 

Mineral deposits that occur as alluvial deposits in sands of valley floors are called:
(a) Placer deposits
(b) Lodes
(c) Reserve
(d) Layers

Correct Answer – (A)

Question 2 : 

Which one of the following is a non-metal?
(a) gold
(b) silver
(c) mica
(d) platinum

Correct Answer – (C)

Question 3 : 

Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand? (Textbook)
(a) Oil
(b) Uranium
(c) Thorium
(d) Coal

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

Koderma, in Jharkhand, is the leading producer of which one of the following minerals? (Textbook)
(a) Bauxite
(b) Mica
(c) Iron ore
(d) Copper

Correct Answer – (B)

Question 5 : 

Which of the following is an offshore oil field?
(a) Ankaleshwar
(b) Digboi
(c) Kalol
(d) Mumbai High

Correct Answer – (D)

MCQ Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers

Question 6 : 

Large occurrences of minerals in cracks, crevices, faults in igneous and metamorphic rocks are called:
(a) Layers
(b) Veins
(c) Lodes
(d) Chamber

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

Which one of the following is a ferrous metal?
(a) copper
(b) manganese
(c) coal
(d) bauxite

Correct Answer – (B)

Question 8 : 

Minerals are deposited and accumulated in the stratas of which of the following rocks?
(a) Sedimentary rocks
(b) Igneous rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 9 : 

Which one of the following minerals is formed by decomposition of rocks, leaving a residual mass of weathered material? (Textbook)
(a) Coal
(b) Bauxite
(c) Gold
(d) Zinc

Correct Answer – (B)

Question 10 : 

Which of the following minerals is mined at Balaghat mines?
(a) Manganese
(b) Aluminium
(c) Copper
(d) Limestone

Correct Answer – (A)

MCQ Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers

MCQ Class 10 Geography Agriculture with Answers

Leave a Reply

Related Post

NCERT class 8 geography chapter (2)

Class 8 Social Science Geography MCQ Land, Soil, Water, Natural Vegetation And Wildlife Resources

Class 8 Social Science Geography MCQ Land, Soil, Water, Natural Vegetation And Wildlife Resources with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Social Science Geography MCQ Land, Soil, Water, Natural Vegetation And Wildlife Resources with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 8 Social Science Geography MCQ Land, […]

MCQ Class 10 History The Making of Global World with Answers

CBSE Class 10 Social Science Chapter 4 The Making of Global World Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 History The Making of Global World with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 History The Making of Global World MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are […]

MCQ Class 10 History The Age of Industrialisation with Answers

CBSE Class 10 Social Science Chapter 5 The Age of Industrialisation Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 History The Age of Industrialisation with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 History The Age of Industrialisation MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ […]