MCQ Class 10 Science Acids Bases and Salt with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 2 Acid, Bases and Salt Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Acid, Bases and Salt with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Acid, Bases and Salt MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 3

Question 1: 

Lime water reacts with chlorine to give
(a) bleaching powder
(b) baking powder
(c) baking soda
(d) washing soda

Correct Answer – (C)

Question 2 : 

Alkalis are
(a) acids, which are soluble in water
(b) acids, which are insoluble in water
(c) bases, which are insoluble in water
(d) bases, which are soluble in water

Correct Answer – (D)

Question 3 : 

How many water molecules does hydrated cal-cium sulphate contain?
(a) 5
(b) 10
(c) 7
(d) 2

Correct Answer – (D)
Reason: Chemical formula of hydrated calcium sulphate or gypsum is CaSO4.2H2O

Question 4 : 

Na2CO3 10H2O is
(a) washing soda
(b) baking soda
(c) bleaching powder
(d) tartaric acid

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

Tomato is a natural source of which acid?
(a) Acetic acid
(b) Citric acid
(c) Tartaric acid
(d) Oxalic acid

Correct Answer – (D)

Question 6 : 

Which of the following statements is correct about an aqueous solution of an acid and of a base?
(i) Higher the pH, stronger the acid
(ii) Higher the pH, weaker the acid
(in) Lower the pH, stronger the base
(iv) Lower the pH, weaker the base
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iv)

Correct Answer – (D)
Reason: Stronger the acid, lesser is the pH. Stronger the base, higher is the pH.

Question 7 : 

Sodium carbonate is a basic salt because it is a salt of a
(a) strong acid and strong base
(b) weak acid and weak base
(c) strong acid and weak base
(d) weak acid and strong base

Correct Answer – (D)

Question 8 : 

At what temperature is gypsum heated to form Plaster of Paris?
(a) 90°C
(b) 100°C
(c) 110°C
(d) 120°C

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

Brine is an
(a) aqueous solution of sodium hydroxide
(b) aqueous solution of sodium carbonate
(c) aqueous solution of sodium chloride
(d) aqueous solution of sodium bicarbonate

Correct Answer – (C)

Question 10 : 

What is formed when zinc reacts with sodium hydroxide?
(a) Zinc hydroxide and sodium
(b) Sodium zincate and hydrogen gas
(c) Sodium zinc-oxide and hydrogen gas
(d) Sodium zincate and water

Correct Answer – (B)
Reason: Zn + 2NaOH → Ma2Zn02 (Sodium Zincate) + H2

Multiple Choice Questions – Chapter 1 – Chemical Reactions and Equation

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination with Answers-2

MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 19 Biology MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination MCQs with Answers to […]

MCQ Questions Class 12 Polymers-2

MCQ Questions Class 12 Polymers With Answers

CBSE Class 12 Polymer with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Polymer with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Polymer with Answers MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Polymer with […]

MCQ Questions Class 11 Physics Kinetic Theory with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 13 Kinetic Theory Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Kinetic Theory with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Kinetic Theory MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 […]