MCQ Class 10 Science How do Organisms Reproduce with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science How do Organisms Reproduce with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science How do Organisms Reproduce MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 1

Question 1: 

Plants like banana, rose, jasmine, orange have lost the capacity to produce
(a) seeds
(b) buds
(c) flower
(d) roots

Correct Answer – (A)

Question 2 : 

Spirogyra reproduce by
(a) budding
(b) fragmentation
(c) regeneration
(d) fission

Correct Answer – (B)

Question 3 : 

In a potato, vegetative propagation takes place by:
(a) root
(b) leaf
(c) stem tuber
(d) grafting

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

Bryophyllum can be propagated vegetatively by the
(a) stem
(b) leaf
(c) root
(d) flower

Correct Answer – (B)

Question 5 : 

A feature of reproduction that is common to Amoeba, Yeast and Spirogyra is that
(a) they reproduce asexually
(b) they are all unicellular
(c) they reproduce only sexually
(d) they are all multicellular

Correct Answer – (A)

Question 6 : 

In Rhizopus, tubular thread like structures bearing sporangia at their tips are called
(a) filaments
(b) hyphae
(c) rhizoids
(d) roots

Correct Answer – (B)

Question 7 : 

Vegetatively propagated plants
(a) do not bear roots
(b) do not bear buds
(c) are genetically similar
(d) are genetically dissimilar

Correct Answer – (C)

Question 8 : 

Vegetative propagation refers to formation of new plants from
(a) stem, flowers and fruits
(b) stem, leaves and flowers
(c) stem, roots and flowers
(d) stem, roots and leaves

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

The ability of a cell to divide into several cells during reproduction in Plasmodium is called
(a) budding
(b) multiple fission
(c) binary fission
(d) reduction division

Correct Answer – (B)

Question 10 : 

During favourable conditions, Amoeba reproduces by
(a) multiple fission
(b) binary fission
(c) budding
(d) fragmentation

Correct Answer – (B)

Multiple Choice Questions – Chapter 7 – Control And Coordination

Leave a Reply

Related Post

Coordination Compounds-5

MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds With Answers

CBSE Class 12 Coordination Compounds with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Coordination Compounds with Answers MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class […]

Electromagnetic Waves-1

MCQ Questions Class 12 Electromagnetic Waves With Answers

CBSE Class 12 Electromagnetic Waves Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Electromagnetic Waves with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Electromagnetic Waves MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Electromagnetic Waves with Answers are […]

The Solid State-2

MCQ Questions Class 12 The Solid State With Answers

CBSE Class 12 The Solid State Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 The Solid State with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 The Solid State MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 The Solid […]