MCQ Class 10 Science Periodic Classification of Elements with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 5 Periodic Classification of Elements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Periodic Classification of Elements with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Periodic Classification of Elements MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 6

Question 1: 

Assertion: There are 118 elements dis-covered so far.
Reason: Sulphur (16) belongs to Group 16 and belongs to 3rd period.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
(e) Both A and R are false.

Correct Answer – (C)

Question 2 : 

Which of the following is most reactive
(a) Li
(b) H
(c) Na
(d) K

Correct Answer – (D)

Question 3 : 

Which of the following sets of elements do not belong to the same group?
(a) F, Cl, Br
(b) Na, K, Rb
(c) P, S, Cl
(d) C, Si, Ge

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

Up to which element, the Law of Octaves was found to be applicable:
(a) Oxygen
(b) Calcium
(c) Cobalt
(d) Potassium

Correct Answer – (B)

Question 5 : 

Nitrogen and phosphorus belong to the group 15 of the periodic table. Which of these will be more electro negative?
(a) Phosphorus
(b) Both are equally electro negative
(c) Nitrogen
(d) None of these

Correct Answer – (C)

Question 6 : 

The element with atomic number 14 is hard and forms acidic oxide and a covalent halide. To which of the following categories does the element belong?
(a) Metal
(b) Metalloid
(c) Non-metal
(d) Left-hand side element

Correct Answer – (B)

Question 7 : 

What is the basis of long form of the periodic table?
(a) Atomic mass
(b) Atomic number
(c) Atomic size
(d) Metallic and Non-metallic character

Correct Answer – (B)

Question 8 : 

Chlorine (17) belongs to which group and period
(a) 7, 3
(b) 17, 3
(c) 1, 3
(d) 16, 3

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

Which one of the following elements exhibit the maximum number of valence electrons?
(a) Na
(b) Al
(c) Si
(d) P

Correct Answer – (D)

Question 10 : 

Question 35.
The elements of group 16 are called
(a) Chalcogens
(b) Halogens
(c) Pnicogens
(d) Noble gases

Correct Answer – (A)

Multiple Choice Questions – Chapter 4 – Carbon and Its Compounds

Leave a Reply

Related Post

MCQ NCERT Class 6 Chapter 16 Garbage In Garbage Out

Class 6 Science MCQ Garbage In Garbage Out

Class 6 Science MCQ Garbage In Garbage Out with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Science MCQ Garbage In Garbage Out with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Science MCQ Garbage In Garbage Out with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know […]

hydrogen-2

MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 9 Hydrogen Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Chemistry Hydrogen MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers are […]

MCQ Questions Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 9 Mechanical Properties of Solids Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Mechanical Properties of Solids MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching […]