MCQ Questions Class 11 Chemistry The s Block Elements with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 10 The s Block Elements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Chemistry The s Block Elements with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Chemistry The s Block Elements MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry The s Block Elements with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 11 Chemistry The s Block Elements with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 10 Chemistry Objective Questions.

MCQ Questions Class 11 Chemistry The s Block Elements with Answers - Set - 4

Question 1: 

Which of the following metal is used as a coolant in breeder nuclear reactors?
(a) Potassium
(b) Sodium
(c) Caesium
(d) Rubidium

Correct Answer – (B)

Question 2 : 

Na metal is stored in
(a) C6H6
(b) kerosene
(c) alcohol
(d) toluene

Correct Answer – (B)

Question 3 : 

Which hydride is most stable
(a) NaH
(b) KH
(c) CsH
(d) LiH

Correct Answer – (D)

Question 4 : 

Which of the following is used as a source of oxygen in space capsules, submarines and breathing masks ?
(a) Li2O
(b) Na2O2
(c) KO2
(d) K2O2

Correct Answer – (C)

Question 5 : 

Which of the following pairs of substances would give same gaseous product on reaction with water?
(a) Na and Na2O2
(b) Ca and CaH2
(c) Ca and CaO
(d) Ba and BaO2

Correct Answer – (B)

MCQ Questions Class 11 Chemistry The s Block Elements with Answers

Question 6 : 

Which of the following metal is used along with lithium to make the alloy named ‘white metal’ ?
(a) Nickel
(b) Aluminium
(c) Silver
(d) Lead

Correct Answer – (D)

Question 7 : 

What is the colour of solution of alkali metals in liquid ammonia?
(a) Bronze
(b) Blue
(c) Green
(d) Violet

Correct Answer – (B)

Question 8 : 

The ionic mobility of alkali metal ions in aqueous solution is maximum for
(a) Li+
(b) Na+
(c) K+
(d) Rb+

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

Which is the most basic of the following?
(a) Na2O
(b) BaO
(c) As2O3
(d) Al2O3

Correct Answer – (A)

Question 10 : 

For an aqueous solution under an electric field which of the following have lowest mobility ?
(a) Li+
(b) Na+
(c) K+
(d) Rb+

Correct Answer – (A)

MCQ Questions Class 11 Chemistry The s Block Elements with Answers

MCQ Questions Class 11 Chemistry Hydrogen with Answers

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current MCQs with Answers to know their preparation level. MCQ Class 10 Science Magnetic […]

Principles of Inheritance and Variation-2

MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation With Answers

CBSE Class 12 Principles of Inheritance and Variation Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT […]

Ray Optics and Optical Instruments-1

MCQ Questions Class 12 Ray Optics and Optical Instruments With Answers

CBSE Class 12 Ray Optics and Optical Instruments Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Ray Optics and Optical Instruments with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Ray Optics and Optical Instruments MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ […]