MCQ Questions Class 12 Atoms With Answers

CBSE Class 12 Atoms Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Atoms with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Atoms MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Atoms with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Atoms with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 Atoms with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Physics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Atoms with Answers - Set - 4

Question 1: 

The binding energy of a deuteron is about:
(a) 2.22 MeV
(b) 2.22 J
(c) 2.22 eV
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 2 : 

The total energy that will be released if a nucleus is built from its constituents is called the:
(a) binding energy of the nucleus
(b) binding energy of the solid
(c) binding energy of the atom
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 3 : 

Transmutation of nuclei was discovered by:
(a) Rutherford
(b) Becquerel
(c) Pauli
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 4 : 

P-decay produces:
(a) isobars
(b) isotopes
(c) isotones
(d) All the above

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

Fg and Fe represents the gravitational and electrostatic force respectively between two electrons situated at some distance the ratio Fg/Fe is if the order of:

(a) 9.8
(b) 109
(c) 1042
(d) 10-42

Correct Answer – (D)

MCQ Questions Class 12 Atoms with Answers

Question 6 : 

The binding energy of 4/2  He is about:
(a) 28.3 eV
(b) 28.3 MeV
(c) 28.3 J
(d) 2.83 MeV

Correct Answer – (B)

Question 7 : 

The energy equivalent to mass defect is called :
(a) binding energy
(b) internal energy
(c) external energy
(d) enthalpy

Correct Answer – (A)

Question 8 : 

Natural radioactivity was discovered by:
(a) Joliot
(b) Becquerel
(c) Pauli
(d) None of these

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

Artificial radioactivity was discovered by:
(a) Joliot
(b) Becquerel
(c) Pauli
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 10 : 

According to Bohr’s theory of hydrogen atom, the radius r of stationary orbit are related to principal quantum number n as:
(a) rg ∝ 1/n2
(b) rg ∝ 1/n
(c) rg ∝ n
(d) rg ∝ /n2

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 Atoms with Answers
MCQ Questions Class 12 Dual Nature of Radiation and Matter with Answers
MCQ Questions Electrical Engineering Parallel Circuits

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 12 English The Rat Trap-2

MCQ Questions Class 12 English The Rat Trap With Answers

CBSE Class 12 English The Rat Trap, MCQ Questions Class 12 English The Rat Trap Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English Deep Water with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English The Rat Trap MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching […]

Ray Optics and Optical Instruments-1

MCQ Questions Class 12 Ray Optics and Optical Instruments With Answers

CBSE Class 12 Ray Optics and Optical Instruments Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Ray Optics and Optical Instruments with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Ray Optics and Optical Instruments MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ […]

Electrostatic Potential and Capacitance-1

MCQ Questions Class 12 Electrostatic Potential and Capacitance With Answers

CBSE Class 12 Electrostatic Potential and Capacitance Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Electrostatic Potential and Capacitance with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Electrostatic Potential and Capacitance MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class […]