MCQ Questions Class 12 Magnetism and Matter With Answers

CBSE Class 12 Magnetism and Matter Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Magnetism and Matter with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Magnetism and Matter MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Magnetism and Matter with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Magnetism and Matter with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 Magnetism and Matter with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Physics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Magnetism and Matter with Answers - Set - 2

Question 1: 

Which of the following has a low value in ferrites?
(a) Conductivity
(b) Permeability
(c) Magnetic susceptibility
(d) All the above

Correct Answer – (A)

Question 2 : 

S.I. unit of flux is :
(a) Ohm
(b) Weber
(c) Tesla
(d) None

Correct Answer – (B)

Question 3 : 

At Curie point of ferromagnetic material becomes
(a) Diamagnetic
(b) Paramagnetic
(c) Strongly ferromagnetic
(d) non-magnetic

Correct Answer – (B)

Question 4 : 

A magnetic needle suspended by a silk thread is vibrating in the earth’s magnetic field. If the temperature of the needle is increased of 700°C, then
(a) time period increases.
(b) time period decreases.
(c) time period remains unchanged.
(d) the needle stops vibrating.

Correct Answer – (D)

Question 5 : 

Susceptibility of a magnetic substance is found to depend on temperature and the strength of the magnetising field. The material is a:
(a) Diamagnet
(b) Paramagnet
(c) Ferromagnet
(d) Superconductor.

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 12 Magnetism and Matter with Answers

Question 6 : 

What is the angle of dip at a place where the horizontal component of earth’s magnetic field is equal to the vertical component?
(a) 0°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 90°

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

The absence of magnetic monopole is explained by
(a) Gauss’s law
(b) Coulomb’s law
(c) Lorentz’s Law
(d) Fleming law.

Correct Answer – (A)

Question 8 : 

Isogonic lines on magnetic map represent lines of:
(a) Zero declination.
(b) equal declination.
(c) equal dip.
(d) equal horizontal field.

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

A uniform magnetic field is obtained in a:
(a) bar magnet
(b) horse shoe magnet
(c) circular coil carrying current
(d) None of these.

Correct Answer – (A)

Question 10 : 

Domain formation is the necessary feature of
(a) Diamagnetism
(b) Paramagnetism
(c) Ferromagnetism
(d) All of these.

Correct Answer – (C)
MCQ Questions Class 12 Magnetism and Matter with Answers
MCQ Questions Class 12 Moving Charges and Magnetism with Answers
MCQ Questions Electrical Engineering Parallel Circuits

Leave a Reply

Related Post

The Tiger King-1

MCQ Questions Class 12 English The Tiger King With Answers

CBSE Class 12 English The Tiger King Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English The Tiger King with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English The Tiger King MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions […]

MCQ Questions Class 11 Physics Thermodynamics with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 12 Thermodynamics Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Thermodynamics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Thermodynamics MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Physics Thermodynamics with Answers […]

MCQ Class 10 Science How do Organisms Reproduce with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science How do Organisms Reproduce with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science How do Organisms Reproduce MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 4 Question […]