MCQ Class 10 Economics Consumer Rights with Answers

CBSE Class 10 Social Science Chapter 5 Consumer Rights Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Economics Consumer Rights with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Economics Consumer Rights MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Economics Consumer Rights with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 10 Economics Consumer Rights with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Economics Objective Questions.

MCQ Class 10 Economics Consumer Rights with Answers - Set - 5

Question 1: 

RWA stands for:
(а) Railway Welfare Association
(b) Rapid Welfare Association
(c) Resident Welfare Association
(d) none of the above

Correct Answer – (C)

Question 2 : 

The consumers have the right to seek redressal against:
(a) Fair trade practices and exploitation
(b) Unfair trade practices and exploitation
(c) Quality and quantity
(d) None of the above

Correct Answer – (B)

Question 3 : 

The full form of MRP is:
(a) Maximum retail price
(b) Maximum retail price
(c) Maximum return price
(d) none of the above

Correct Answer – (A)

Question 4 : 

The Consumer Protection Act is popularly known as:
(a) COPRA
(b) CORPA
(c) CORAP
(d) COPAR

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

The Consumer International has 240 organisations from how many of the given counties:
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400

Correct Answer – (A)

MCQ Class 10 Economics Consumer Rights with Answers

Question 6 : 

Locally formed consumers organisations are known as:
(a) Consumer forums
(b) Consumer protection councils
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

Which of the following are rights of the consumer:
(а) To be informed
(b) To choose
(c) To seek redressal
(d) All the above

Correct Answer – (D)

Question 8 : 

The full form of RTI is:
(a) Right to Information
(b) Right to be Informed
(c) Right to Identity
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 9 : 

COPRA was enacted in which of the following years the year:
(a) 1956
(b) 1966
(c) 1976
(d) 1986

Correct Answer – (D)

Question 10 : 

In which of the following years did United Nations adopt the UN Guide-lines for Consumer Protection:
(a) 1965
(b) 1975
(c) 1985
(d) 1995

Correct Answer – (C)

MCQ Class 10 Economics Consumer Rights with Answers

MCQ Class 10 Economics Globalisation and the Indian Economy with Answers

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 11 Non-competitive Markets (1)

MCQ Questions Class 11 Non-competitive Markets With Answers

CBSE Class 11 Non-competitive Markets Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Non-competitive Markets with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 11 Non-competitive Markets with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 11 Non-competitive Markets with Answers are compiled […]

MCQ Class 10 Economics Money and Credit with Answers

CBSE Class 10 Social Science Chapter 3 Money and Credit Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Economics Money and Credit with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Economics Money and Credit MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for […]

Statistical Tools and Interpretation (1)

MCQ Questions Class 11 Statistical Tools and Interpretation With Answers

CBSE Class 11 Statistical Tools and Interpretation Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Statistical Tools and Interpretation with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 11 Statistical Tools and Interpretation with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 11 […]