MCQ Class 10 Maths Circles with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 10 Circles  Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Circles with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Circles MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 6

Two concentric circles are of radii 5 cm and 3 cm. The length of the chord of the larger circle which touches the smaller circle is:

(a)8

(b)10

(c)12

(d)18

Correct Answer – (A)

Question 2 : 

If a parallelogram circumscribes a circle, then it is a:

(a)Square

(b)Rectangle

(c)Rhombus

(d)None of the above

Correct Answer – (C)

Question 3 : 

If TP and TQ are the two tangents to a circle with centre O so that ∠POQ = 110°, then ∠PTQ is equal to

(a)60°

(b)70°

(c)80°

(d)90°

Correct Answer – (B)

Question 4 : 

If the angle between two radii of a circle is 110º, then the angle between the tangents at the ends of the radii is:

(a)90º

(b)50º

(c)70º

(c)40º

Correct Answer – (C)
If the angle between two radii of a circle is 110º, then the angle between tangents is 180º − 110º = 70º. (By circles and tangents properties)

Question 5 : 

A tangent intersects the circle at:

(a)One point

(b)Two distinct point

(c)At the circle

(d)None of the above

Correct Answer – (A)

Question 6 : 

The length of a tangent from a point A at a distance 5 cm from the centre of the circle is 4 cm. The radius of the circle is:

(a)3cm

(b)5cm

(c)7cm

(d)10cm

Correct Answer – (A)

Question 7 : 

The length of the tangent from an external point A on a circle with centre O is

(a)always greater than OA

(b)equal to OA

(c)always less than OA

(d)Cannot be estimated

Correct Answer – (C)

Question 8 : 

A circle can have _____parallel tangents at a single time.

(a)One

(b)Two

(c)Three

(d)Four

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

A circle has a number of tangents equal to

(a)0

(b)1

(c)2

(d)Infinite

Correct Answer – (D)

Multiple Choice Questions – Chapter 9 – Some applications of Trigonometry

Leave a Reply

Related Post

Relations and Functions-5

MCQ Questions Class 12 Relations and Functions With Answers

CBSE Class 12 Relations and Functions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Relations and Functions with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Relations and Functions with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Relations and […]

MCQ Questions Class 12 Integrals-4

MCQ Questions Class 12 Integrals With Answers

CBSE Class 12 Integrals Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Integrals with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Integrals with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Integrals with Answers are compiled here to get good […]

MCQ Questions Class 10 Mathematics Polynomials with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 2 Polynomials Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Polynomials with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Polynomials MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 1 Question 1:  If one zero of […]