MCQ Class 10 Maths Statistics with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 14 Statistics Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Statistics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Statistics MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 5

Question 1: 

In the formula,

for finding the mean of grouped data d1‘s are deviations from the :

(A) lower limits of the classes

(B) upper limits of the classes

(C) midpoints of the classes

(D) frequencies of the class marks.

Correct Answer – (C)
We know that di = xi – ai. i.e. di’s are the deviations from the midpoints of the classes.

Question 2 : 

What is the median of the data 78, 56, 22, 34, 45, 54, 39, 68, 54, 84?
(a) 54
(b) 53
(c) 55
(d) 51

Correct Answer – (A)

Question 3 : 

If x be the mid-point and 1 be the upper class limit of a class in a containous frequency distribution. What is the lower limit of the class?
(a) x – 1
(b) 3x + 8
(c) 2x + 2
(d) 2x – 1

Correct Answer – (D)

Question 4 : 

In the class intervals 40 – 50, 50 – 60, the number 50 is included in which of the following?
(a) 40 – 50
(b) 30 – 40
(c) 50 – 60
(d) 60 – 70

Correct Answer – (C)

Question 5 : 

 If the mean of n observations x1, x2, x3, …. xn is


(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Correct Answer – (A)

Question 6 : 

While computing mean of the grouped data, we assume that the frequencies are:

(A) evenly distributed over all the classes                                         

(B) centered at the class marks of the classes

(C) centered at the upper limits of the classes

(D) centered at the lower limits of the classes

Correct Answer – (B)

Question 7 : 

The mean of five numbers is 30. If one number is excluded, their mean becomes 28. What is the excluded number?
(a) 38
(b) 35
(c) 33
(d) 36

Correct Answer – (A)

Question 8 : 

 If the mean of x, x + 3, x + 5, x + 7 and x + 10 is 9 then what is the means of last three observations?

(a) 9(4/5)

(b) 21/2

(c) 34/3

(d) 12

Correct Answer – (C)

Question 9 : 

If each observation of the data is increased by 5, then what happens to its mean?
(a) is increased by 4
(b) is increased by 5
(c) is decreased by 4
(d) is decreased by 5

Correct Answer – (B)

Question 10 : 

Find the mean of x + 77, x + 7, x + 5, x + 3 and x – 2?
(a) x + 8
(b) x + 18
(c) x – 8
(d) x – 18

Correct Answer – (B)

Multiple Choice Questions – Chapter 13 – Surface Areas and Volumes

Leave a Reply

Related Post

NCERT class 9 Mathematics MCQ (5)

Class 9 Mathematics MCQ Introduction to Euclid’s Geometry Mathematics

Class 9 Mathematics MCQ Introduction to Euclid’s Geometry Mathematics with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Mathematics MCQ Introduction to Euclid’s Geometry Mathematics with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 9 Mathematics MCQ Introduction to Euclid’s Geometry Mathematics with Answers are compiled here to get good practice on […]

MCQ Class 10 Maths Coordinate Geometry with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 7 Coordinate Geometry Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Coordinate Geometry with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Coordinate Geometry MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 3 Question 1:  The coordinates of the […]

MCQ Class 10 Maths Constructions with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 11 Constructions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Constructions with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Constructions MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 6 Question 1: A pair of tangents can be constructed from […]