MCQ Class 11 Mathematics Limits and Derivatives with Answers

CBSE Class 11 Mathematics Chapter 13 Limits and Derivatives Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 11 Mathematics Limits and Derivatives with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Mathematics Limits and Derivatives MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Mathematics Limits and Derivatives with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Mathematics with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 11 Mathematics Limits and Derivatives with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 13 Mathematics Objective Questions.

MCQ Class 11 Mathematics Limits and Derivatives with Answers - Set - 2

Question 1: 

Limx→0 (e – cos x)/x² is equals to
(a) 0
(b) 1
(c) 2/3
(d) 3/2

Correct Answer – (D)
Hint:
Given, Limx→0 (e – cos x)/x²
= Limx→0 (e – cos x -1 + 1)/x²
= Limx→0 {(e – 1)/x² + (1 – cos x)}/x²
= Limx→0 {(e – 1)/x² + Limx→0 (1 – cos x)}/x²
= 1 + 1/2
= (2 + 1)/2
= 3/2

Question 2 : 

The value of the limit Limx→0 {log(1 + ax)}/x is
(a) 0
(b) 1
(c) a
(d) 1/a

Correct Answer – (C)
Hint:
Given, Limx→0 {log(1 + ax)}/x
= Limx→0 {ax – (ax)² /2 + (ax)³ /3 – (ax)4 /4 + …….}/x
= Limx→0 {ax – a² x² /2 + a³ x³ /3 – a4 x4 /4 + …….}/x
= Limx→0 {a – a² x /2 + a³ x² /3 – a4 x³ /4 + …….}
= a – 0
= a

Question 3 : 

The value of Limx→0 (1/x) × sin-1 {2x/(1 + x²) is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) -2

Correct Answer – (C)
Hint:
Given, Limx→0 (1/x) × sin-1 {2x/(1 + x²)
= Limx→0 (2 × tan-1 x)/x
= 2 × 1
= 2

Question 4 : 

The value of Limx→0 ax is
(a) 0
(b) 1
(c) 1/2
(d) 3/2

Correct Answer – (B)
Hint:
We know that
ax = 1 + x/1! × (log a) + x²/2! × (log a)² + x³/3! × (log a)³ + ………..
Now,
Limx→0 ax = Limx→0 {1 + x/1! × (log a) + x²/2! × (log a)² + x³/3! × (log a)³ + …}
⇒ Limx→0 ax = Limx→0 1 + Limx→0 {x/1! × (log a)} + Limx→0 {x² /2! × (log a)²}+ ………
⇒ Limx→0 ax = 1

Question 5 : 

The value of Limn→∞ {1² + 2² + 3² + …… + n²}/n³ is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) n

Correct Answer – (A)
Hint:
Given, Limn→∞ {1² + 2² + 3² + …… + n²}/n³
= Limn→∞ [{n×(n + 1)×(2n + 1)}/6]/{n(n + 1)/2}²
= Limn→∞ [{n×n×n ×(1 + 1/n)×(2 + 1/n)}/6]/{n × n ×(1 + 1/n)/2}²
= Limn→∞ [{n³ ×(1 + 1/n)×(2 + 1/n)}/6]/{n² ×(1 + 1/n)/2}²
= Limn→∞ [{(1 + 1/n)×(2 + 1/n)}/6]/[n4 × {(1 + 1/n)/2}²]
⇒ Limn→∞ [{(1 + 1/n)×(2 + 1/n)}/6]/[n × {(1 + 1/n)/2}²]
= [{(1 + 1/∞)×(2 + 1/∞)}/6]/[∞×{(1 + 1/∞)/2}²
= [{(1 + 0)×(2 + 0)}/6]/∞ {since 1/∞ = 0}
= {(1 × 2)/6}/∞
= (2/6)/∞
= (1/3)/∞
= 0
So, Limn→∞ {1² + 2² + 3² + …… + n²}/n³ = 0

MCQ Class 11 Mathematics Limits and Derivatives with Answers

Question 6 : 

If f(x) = (x + 1)/x then df(x)/dx is
(a) 1/x
(b) -1/x
(c) -1/x²
(d) 1/x²

Correct Answer – (C)
Hint:
Given, f(x) = (x + 1)/x
Now, df(x)/dx = d{(x + 1)/x}/dx
= {1 × x – (x + 1)×1}/x²
= (x – x – 1)/x²
= -1/x²

Question 7 : 

Limx→0 sin (ax)/bx is
(a) 0
(b) 1
(c) a/b
(d) b/a

Correct Answer – (C)
Hint:
Given, Limx→0 sin (ax)/bx
= Limx→0 [{sin (ax)/ax} × (ax/bx)]
⇒ (a/b) Limx→0 sin (ax)/ax
= a/b

Question 8 : 

Let f(x) = cos x, when x ≥ 0 and f(x) = x + k, when x < 0 Find the value of k given that Limx→0 f(x) exists.
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Correct Answer – (B)
Hint:
Given, Limx→0 f(x) exists
⇒ Limx→0 – f(x) = Limx→0 + f(x)
⇒ Limx→0 (x + k) = Limx→0 cos x
⇒ k = cos 0
⇒ k = 1

Question 9 : 

The value of Limn→∞ (sin x/x) is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Correct Answer – (A)
Hint:
Limn→∞ (sin x/x) = Limy→0 {y × sin (1/y)} = 0

Question 10 : 

If f(x) = x × sin(1/x), x ≠ 0, then Limx→0 f(x) is
(a) 1
(b) 0
(c) -1
(d) does not exist

Correct Answer – (B)
Given, f(x) = x × sin(1/x)
Now, Limx→0 f(x) = Limx→0 x × sin(1/x)
⇒ Limx→0 f(x) = 0

MCQ Class 11 Mathematics Limits and Derivatives with Answers

MCQ Class 11 Mathematics Introduction to Three Dimensional Geometry with Answers

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 10 Mathematics Quadratic Equations with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 4 Quadratic Equations Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Quadratic Equations with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Quadratic Equations MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 5 Question 1:  The […]

MCQ Class 11 Mathematics Mathematical Reasoning with Answers

CBSE Class 11 Mathematics Chapter 14 Mathematical Reasoning Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 11 Mathematics Mathematical Reasoning with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Mathematics Mathematical Reasoning MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Mathematics […]

MCQ Class 11 Mathematics Relations and Functions with Answers

CBSE Class 11 Mathematics Chapter 2 Relations and Functions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 11 Mathematics Relations and Functions with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Mathematics Relations and Functions MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for […]