MCQ Questions Class 11 Chemistry Organic Chemistry with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 12 Organic Chemistry : Some Basic Principles and Techniques Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Chemistry Organic Chemistry with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Chemistry Organic Chemistry : Some Basic Principles and Techniques MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Organic Chemistry with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 11 Chemistry Organic Chemistry with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 12 Chemistry Objective Questions.

MCQ Questions Class 11 Chemistry Organic Chemistry with Answers - Set - 1

Question 1: 

Question. The successive members in a homologues series differ from each other by ________
(a) – CH2CH2 unit
(b) – CH2 unit
(c) – OCH3 unit
(d) – CH3 unit

Correct Answer – (B)

Question 2 : 

Question. Select the molecule which has only one π-bond
(a) CH ≡ CH
(b) CH2 = CHCHO
(c) CH3CH = CH2
(d) CH3CH=CHCOOH

Correct Answer – (C)

Question 3 : 

Question. Who is known as the “Father of Chemistry”?
(a) Faraday
(b) Priestley
(c) Rutherford
(d) Lavoisier

Correct Answer – (D)

Question 4 : 

Question. Which of the following scientist proposed that a ‘vital force’ was responsible for the formation of organic compounds ?
(a) Berzilius
(b) Wohler
(c) Berthelot
(d) Kolbe

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

Question. The discovery that shook the belief in the vital force theory was
(a) Stereoisomerism
(b) Synthesis of indigo
(c) Wholer’s synthesis of urea from ammonium cyanate
(d) Fermentation of sugars

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Organic Chemistry with Answers

Question 6 : 

Question. 2- Pentene contains
(a) 15 σ- and one π- bond
(b) 14 σ-and one π- bond
(c) 15 σ- and two π- bonds
(d) 14 σ- and two π- bonds

Correct Answer – (B)

Question 7 : 

Question. The percentage of s- character of the hybrid orbitals in ethane, ethene and ethyne are respectively.
(a) 50, 75, 100
(b) 10, 20, 40
(c) 25, 33, 50
(d) 25, 50, 75

Correct Answer – (C)

Question 8 : 

Question. First organic compound to be synthesised was
(a) methane
(b) cane sugar
(c) acetic acid
(d) urea

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

Question. In laboratory, first organic compound was synthesised by
(a) Kekule
(b) Hennel
(c) Wohler
(d) Liebig

Correct Answer – (C)

Question 10 : 

Question. Which of the following organic compound was synthesised by F. Wohler from an inorganic compound?
(a) Methane
(b) Urea
(c) Acetic acid
(d) Chloroform

Correct Answer – (B)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Organic Chemistry with Answers

MCQ Questions Class 11 Chemistry The p Block Elements with Answers

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 10 Science Periodic Classification of Elements with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 5 Periodic Classification of Elements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Periodic Classification of Elements with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Periodic Classification of Elements MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 4 Question […]

MCQ Questions Class 11 Physics Work, Energy and Power with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 6 Work, Energy and Power Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Work, Energy and Power with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Work, Energy and Power MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT […]

MCQ Class 10 Science Electricity with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 12 Electricity Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Electricity with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Electricity MCQs with Answers to know their preparation level. MCQ Class 10 Science Electricity with Answers – Set – 5 Question 1: Three resistors of 1 […]