MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation With Answers

CBSE Class 12 Principles of Inheritance and Variation Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Biology Examinations.

MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation with Answers - Set - 1

Question 1: 

Down’s syndrome is a
(a) Mendelian disorder
(b) Chromosomal disorder
(c) Can be (a) or (b)
(d) None of the above

Correct Answer – (B)

Question 2: 

An analysis of traits in several generation of a family is called the
(a) Pedigree analysis
(b) Mendel analysis
(c) Punneet analysis
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 3: 

Female heterogamety is
(a) two different types of gametes are produced by females.
(b) four different types of gametes are produced – by males.
(c) Can be both (a) and (b)
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 4: 

The plant Mendel used to study inheritance of two genes is
(a) Apple
(b) Mango
(c) Garden pea
(d) Potato

Correct Answer – (C)

Question 5: 

Punnett square was developed by
(a) Mendel
(b) Watson and Sútton
(c) Reginald
(d) Correns

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation With Answers

Question 6: 

Haemophilia is a
(a) Mendalian disorder
(b) Chromosomal disorder
(c) Can be (a) or (b)
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 7: 

Failure of segregation of chomatids during cell division cycle results in the gain or loss of a chromosome(s) is called
(a) Female heterogamety
(b) Male heterogamety
(c) Aneuploidy
(d) None of the above

Correct Answer – (C)

Question 8: 

Mendel published his work on inheritance of characters in
(a) 1870
(b) 1900
(c) 1865
(d) 1845

Correct Answer – (C)

Question 9: 

Who introduced chromosomes theory of inheritance?
(a) Mendel
(b) Sutton
(c) Reginald
(d) Boyen

Correct Answer – (B)

Question 10: 

Name the scientist who discovered the laws of Heredity.
(a) Gregor Mendel
(b) Newton
(c) Punnett
(d) None of the above

Correct Answer – (A)
MCQ Questions Class 12 Principles of Inheritance and Variation With Answers
MCQ Questions Class 12 Reproductive Health With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Machine Design

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 8 Science Chapter (5)

Class 8 Science MCQ Coal And Petroleum

Class 8 Science MCQ Coal And Petroleum with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science MCQ Coal And Petroleum with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 8 Science MCQ Coal And Petroleum with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level […]

MCQ NCERT Class 6 Chapter 5 Separation of Substances

Class 6 Science MCQ Separation of Substances

Class 6 Science MCQ with Separation of Substances Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Science MCQ Separation of Substances with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Science MCQ Separation of Substances with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on […]

A thing of beauty-1

MCQ Questions Class 12 English A Thing of Beauty With Answers

CBSE Class 12 English Vistas A thing of Beauty Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English A thing of Beauty with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English Vistas A thing of Beauty MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching […]