MCQ Questions Class 12 Relations and Functions With Answers

CBSE Class 12 Relations and Functions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Relations and Functions with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Relations and Functions with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Relations and Functions with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Relations and Functions with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Relations and Functions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Mathematics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Relations and Functions with Answers - Set - 1

Question 1: 

If A, B and C are three sets such that A ∩ B = A ∩ C and A ∪ B = A ∪ C. then
(a) A = B
(b) A = C
(c) B = C
(d) A ∩ B = d

Correct Answer – (C)

Question 2: 

The function f(x) = log (x² + √(x2 + 1) is
(a) even function
(b) odd function
(c) Both
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 3: 

The range of the function f(x) = √[(x-1)(x-3)] is

(a) [1, 3]
(b) [0, 1]
(c) [-2, 2]
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 4: 

If an operation is defined by a* b = a² + b², then (1 * 2) * 6 is
(a) 12
(b) 28
(c) 61
(d) None of these

Correct Answer – (C)

Question 5: 

What type of a relation is R = {(1, 3), (4, 2), (2, 4), (2, 3), (3, 1)} on the set A – {1, 2, 3, 4}
(a) Reflexive
(b) Transitive
(c) Symmetric
(d) None of these

Correct Answer – (D)

MCQ Questions Class 12 Relations and Functions With Answers

Question 6: 

Let E = {1, 2, 3, 4} and F = {1, 2} Then, the number of onto functions from E to F is
(a) 14
(b) 16
(c) 12
(d) 8

Correct Answer – (A)

Question 7: 

If f: R → R defined by f(x) = 2x + 3 then f-1(x) =
(a) 2x – 3

(b) (x-3)/2

(c) (x+3)/2

(d) None of these

Correct Answer – (B)

Question 8: 

Consider the binary operation * on a defined by x * y = 1 + 12x + xy, ∀ x, y ∈ Q, then 2 * 3 equals
(a) 31
(b) 40
(c) 43
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 9: 

If F : R → R such that f(x) = 5x + 4 then which of the following is equal to f-1(x).

(a) (x-5)/4
(b) (x-y)/5
(c) (x-4)/5
(d) (x/4) – 5

Correct Answer – (C)

Question 10: 

If f(x1) = f (x2) ⇒ x1 = x2 ∀ x1 x2 ∈ A then the function f: A → B is
(a) one-one
(b) one-one onto
(c) onto
(d) many one

Correct Answer – (A)
MCQ Questions Class 12 Relations and Functions With Answers
MCQ Questions Class 12 Environmental Issues With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 12 Government Budget and the Economy (1)

MCQ Questions Class 12 Government Budget and the Economy With Answers

CBSE Class 12 Government Budget and the Economy Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Government Budget and the Economy with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Government Budget and the Economy with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT […]

Processes of Isolation of Elements-2

MCQ Questions Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements With Answers

CBSE Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs with Answers to know their […]

My Mother at Sixty Six-3

MCQ Questions Class 12 English My Mother At Sixty Six With Answers

CBSE Class 12 English Indigo, MCQ Questions Class 12 English My Mother At Sixty Six Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English My Mother At Sixty Six with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English My Mother At Sixty Six MCQs with Answers to know their […]