MCQ Questions Class 12 The Solid State With Answers

CBSE Class 12 The Solid State Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 The Solid State with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 The Solid State MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 The Solid State with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 The Solid State with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 The Solid State with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Physics Examinations.

MCQ Questions Class 12 The Solid State with Answers - Set - 1

Question 1: 

The number of atoms in bcc arrangement is
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 6

Correct Answer – (B)

Question 2 : 

A compound formed by elements A and B crystallises in the cubic structure where A atoms are at comers of a cube and B atoms are at face centres. The formula of the compound is
(a) AB3
(b) A2B
(c) AB2
(d) A2B3

Correct Answer – (A)

Question 3 : 

Which of the following is not an example of 13-15 compounds,
(a) InSb
(b) GaAs
(c) CdSe
(d) Alp

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

An example of body centered cube is
(a) Sodium
(b) Magnesium
(c) Zinc
(d) Copper

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

Which of the following transition metal oxides is not an insulator?
(a) MnO
(b) NiO
(c) VO
(d) Mn2O3

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 12 The Solid State with Answers

Question 6 : 

How many space lattices are possible in a crystal?
(a) 23
(b) 7
(c) 230
(d) 14

Correct Answer – (D)

Question 7 : 

For tetrahedral coordination, the radius ration (r+/r ) should be
(a) 0.155-0.225
(b) 0.225-0.414
(c) 0.414-0.732
(d) 0.732-1

Correct Answer – (B)

Question 8 : 

Fe3O4 is ferrimagnetic at room temperature but at 850 K it becomes
(a) Diamagnetic
(b) Ferromagnetic
(c) Non-magnetic
(d) Paramagnetic

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

Coordination number in ccp and hep arrangements of metal atoms are respectively.
(a) 6, 6
(b) 12, 6
(c) 8, 6
(d) 12, 12

Correct Answer – (D)

Question 10 : 

Which of the following transition metal oxides is paramagnetic?
(a) TiO
(b) VO
(c) Cu2O
(d) Mn2O3

Correct Answer – (B)
MCQ Questions Class 12 The Solid State with Answers
MCQ Questions Class 12 Communication Systems with Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering I. C. Engines

Leave a Reply

Related Post

Chemistry in Everyday Life-5

MCQ Questions Class 12 Chemistry in Everyday Life With Answers

CBSE Class 12 Chemistry in Everyday Life with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Chemistry in Everyday Life with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Chemistry in Everyday Life with Answers MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching […]

MCQ Questions Class 11 Physics Laws of Motion with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 5 Laws of Motion Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Laws of Motion with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Laws of Motion MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for […]

MCQ Questions Class 11 Biology Cell Cycle and Cell Division-3

MCQ Questions Class 11 Biology Cell Cycle and Cell Division with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 10 Biology Cell Cycle and Cell Division Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Biology Cell Cycle and Cell Division with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Biology Cell Cycle and Cell Division MCQs with Answers to know their preparation level. Students […]