MCQ Questions Class 12 Three Dimensional Geometry With Answers

CBSE Class 12 Three Dimensional Geometry Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Three Dimensional Geometry with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Three Dimensional Geometry with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Three Dimensional Geometry with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Three Dimensional Geometry with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Three Dimensional Geometry with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Mathematics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Three Dimensional Geometry with Answers - Set - 1

Question 1: 

The co-ordinates of the foot of perpendicular drawn from point A(1, 8, 4) to the line joining the points B(0, –1, 3) and C(2, –3, –1) are
(a) (-7/3, 2/3, 11/3)
(b) (-5/3, 2/3, 19/3)
(c) (4/3, 2/3, 11/3)
(d) None of these 

Correct Answer – (B)

Question 2: 

The reflection of the point (α, β, γ) in the xy-plane is
(a) (α, β, 0)
(b) (0, 0, c)
(c) (–α, –b, c)
(d) (α, b, –c)

Correct Answer – (D)

Question 3: 

The distance of the plane r .(2/7î +3/7ĵ -6/7k̂)= 1 from the origin is
(a) 1
(b) 7
(c) 1/7
(d) none of these

Correct Answer – (A)

Question 4: 

The intercepts made by the plane 2x –3y + 5z + 4 = 0 on the coordinate axes are
(a) – 2, 4/3 and -4/5
(b) – 2, –4/3 and 4/5
(c) 4/3 ,-4/3 and 7/3
(d) – 2, –4/3 and -4/5

Correct Answer – (A)

Question 5: 

The shortest distance between the lines given by
r = (8 + 3λ) it – (9 + 16λ) jt + (10 + 7λ)kt and r = 15î + 29ĵ + 5k̂+ n(3î + 8ĵ – 5k̂) is
(a) 7 units
(b) 2 units
(c) 14 units
(d) 3 units

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 12 Three Dimensional Geometry With Answers

Question 6: 

P is a point on the line segment joining the points (3, 2, –1) and (6, 2, –2). If x co-ordinate of P is 5, then its y co-ordinate is
(a) 2
(b) 1
(c) –1
(d) –2

Correct Answer – (A)

Question 7: 

The area of the quadrilateral ABCD where A (0, 4, 1), B (2, 3, –1), C (4, 5, 0) and D (2, 6, 2) is equal to
(a) 9 sq units
(b) 18 sq units
(c) 27 sq units
(d) 81 sq units

Correct Answer – (A)

Question 8: 

If the direction cosines of a line are k, k, k then
(a) k > 0
(b) 0 < k < 1
(c) k = 1
(d) k = 1/√3or –1/√3

Correct Answer – (D)

Question 9: 

Distance of the point (a, b, c) from y-axis is
(a) b
(b) b
(c) b + c
(d) a2 + c2

Correct Answer – (D)

Question 10: 

The co-ordinates of the foot of the perpendicular drawn from the point (2, –3, 4) on the y-axis is
(a) (2, 3, 4)
(b) (– 2, – 3, – 4)
(c) (0, –3, 0)
(d) (2, 0, 4)

Correct Answer – (C)
MCQ Questions Class 12 Three Dimensional Geometry With Answers
MCQ Questions Class 12 Vector Algebra With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbines

Leave a Reply

Related Post

Human Health and Disease-4

MCQ Questions Class 12 Human Health and Disease With Answers

CBSE Class 12 Human Health and Disease Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Human Health and Disease with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Human Health and Disease with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class […]

Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids-1

MCQ Questions Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids With Answers

CBSE Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids with Answers MCQs with Answers to know their preparation level. Students […]

NCERT class 9 Mathematics MCQ (12)

Class 9 Mathematics MCQ Heron’s Formula

Class 9 Mathematics MCQ Heron’s Formula with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Mathematics MCQ Heron’s Formula with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 9 Mathematics MCQ Heron’s Formula with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions […]