MCQ Class 10 Maths Coordinate Geometry with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 7 Coordinate Geometry Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Coordinate Geometry with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Coordinate Geometry MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 1

If the distance between the points (x, -1) and (3, 2) is 5, then the value of x is
(a) -7 or -1
(b) -7 or 1
(c) 7 or 1
(d) 7 or -1

Correct Answer – (D)
⇒ (x – 3)² + 9 = 25
⇒ x² – 6x + 9 + 9 = 25
⇒ x² -6x – 7 = 0
⇒ (x – 7)(x + 1) = 0
⇒ x = 7 or x = -1

Question 2 : 

The area of the triangle whose vertices are A(1, 2), B(-2, 3) and C(-3, -4) is
(a) 11
(b) 22
(c) 33
(d) 21

Correct Answer – (A)

Question 3 : 

The area of the triangle ABC with the vertices A(-5, 7), B(-4, -5) and C(4, 5) is
(a) 63
(b) 35
(c) 53
(d) 36

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

The line segment joining the points (3, -1) and (-6, 5) is trisected. The coordinates of point of trisection are
(a) (3, 3)
(b) (- 3, 3)
(c) (3, – 3)
(d) (-3,-3)

Correct Answer – (B)

Question 5 : 

The distance of the point P(2, 3) from the x-axis is
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 5

Correct Answer – (B)

Question 6 : 

The line 3x + y – 9 = 0 divides the line joining the points (1, 3) and (2, 7) internally in the ratio
(a) 3 : 4
(b) 3 : 2
(c) 2 : 3
(d) 4 : 3

Correct Answer – (A)

Question 7 : 

The points (-5, 1), (1, p) and (4, -2) are collinear if
the value of p is
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) -1

Correct Answer – (A)

Question 8 : 

If (a/3, 4) is the mid-point of the segment joining the points P(-6, 5) and R(-2, 3), then the value of ‘a’ is
(a) 12
(b) -6
(c) -12
(d) -4

Correct Answer – (C)

Question 9 : 

The distance between the point P(1, 4) and Q(4, 0) is
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 3√3

Correct Answer – (B)

Question 10 : 

The distance of the point (α, β) from the origin is
(a) α + β
(b) α² + β²
(c) |α| + |β|
(d)

Correct Answer – (D)

Multiple Choice Questions – Chapter 5 – Triangles

Leave a Reply

Related Post

mcq class 10 Mathematics

Multiple Choice Questions Class 10 Mathematics

Multiple Choice Questions Class 10 Mathematics are designed to help students prepare for Multiple Choice Question in their exams. These Multiple Choice Questions are carefully selected based on their complexity, importance and the weightage of their respective chapters. If students wish to secure more marks for their exams, they need to practice these Multiple Choice […]

NCERT MCQ Class 7 Mathematics 4 Simple Equations

Class 7 Mathematics MCQ Simple Equations

Class 7 Mathematics MCQ Simple Equations with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 7 Mathematics MCQ Simple Equations with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 7 Mathematics MCQ Simple Equations with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions […]

MCQ Questions Class 10 Mathematics Real Numbers with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 1 Real Numbers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Real Numbers with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Real Numbers MCQs with Answers to know their preparation level. The sum of two irrational numbers is always (a) […]