MCQ Questions Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 4 Chemical Bonding and Molecular Structure Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Chemistry Objective Questions.

MCQ Questions Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers - Set - 4

Question 1: 

Among the following the molecule with, highest dipole moment is
(a) CH3Cl
(b) CH2Cl2
(c) CHCl3
(d) CCl4

Correct Answer – (A)

Question 2 : 

Bond dissociation energies of HF, HCl, HBr follow the order
(a) HCl > HBr > HF
(b) HF > HBr > HCl
(c) HF > HCl > HBr
(d) HBr > HCl > HF

Correct Answer – (C)

Question 3 : 

Sulphuric acid provides a simple example of
(a) Coordinate bonds
(b) non-covalent compound
(c) non-covalent ion
(d) none of these

Correct Answer – (A)

Question 4 : 

Atomic orbitals of carbon in Carbon dioxide are
(a) sp hybridised
(b) sp³d hybridised
(c) sp² hybridised
(d) sp³ hybridised

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

Hydrogen bonding is not present in
(a) Glycerine
(b) Water
(c) Hydrogen sulphide
(d) Hydrogen fluoride

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers

Question 6 : 

Which of the following has zero dipole moment?
(a) CIF
(b) PCl3
(c) SiF4
(d) Cl3CF

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

The shape and hybridisation in BF3 is
(a) sp², linear
(b) sp³d, plannar
(c) sp², planar
(d) sp³ planar

Correct Answer – (C)

Question 8 : 

n which of the following bond angle is maximum?
(a) NH3
(b) NH+4
(c) PCl5
(d) SCl2

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

In a double bond connecting two atoms there is a sharing of
(a) 2 electrons
(b) 4 electrons
(d) 1 electron
(d) all electrons

Correct Answer – (B)

Question 10 : 

Number of π bonds in Naphthalene is
(a) 6
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Correct Answer – (D)

MCQ Questions Class 11 Chemistry Chemical Bonding and Molecular Structure with Answers

MCQ Questions Class 11 Chemistry Classification of Elements and Periodicity in Properties with Answers

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 11 Biology Digestion and Absorption-4

MCQ Questions Class 11 Biology Digestion and Absorption with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 16 Biology MCQ Questions Class 11 Biology Digestion and Absorption Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Biology Digestion and Absorption with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Biology Digestion and Absorption MCQs with Answers to know their preparation level. Students who […]

NCERT Class 9 Science MCQ (7)

Class 9 Science MCQ Diversity in Living Organisms

Class 9 Science MCQ Diversity in Living Organisms with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science MCQ Diversity in Living Organisms with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 9 Science MCQ Diversity in Living Organisms with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know […]

MCQ Questions Class 11 Physics Motion in a Straight Line with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 3 Motion in a Straight Line Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Motion in a Straight Line with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Motion in a Straight Line MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are […]