MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

CBSE Class 12 The d-and f-Block with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 The d-and f-Block with Answers MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Chemistry Examinations.

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers - Set - 2

Question 1: 

Reagent S is
(a) K4 [Fe(CN)6 ]
(c) K2CrO4
(b) Na2HPO4
(d) KOH

Correct Answer – (D)

Question 2: 

The colour imparted by Co(Il) compounds to glass is:
(a) Green
(b) Deep blue
(c) Yellow
(d) Red

Correct Answer – (A)

Question 3: 

Among the following pairs of ions, the lower oxidation state in aqueous solution is more stable than the other, in : 
(a) Ti+, Ti3+
(b) Cu+ , Cu2+
(c) Cr2+, Cr3+
(d) V2+, VO2+

Correct Answer – (A)

Question 4: 

The colourless species is : 
(a) VCl3
(b) VOSO4
(c) Na3VO4
(d) [V(H2O)6]SO4. H2O

Correct Answer – (C)

Question 5: 

Philosopher’s wool on heating with BaO at 1100°C produces : 
(a) Ba + ZnCl2
(b) BaCdO2
(c) BaZnO2
(d) BaO2 + Zn

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

Question 6: 

M1 , Q and R, respectively are
(a) Zn2- , KCN and HCl
(b) Ni2+ , HCI and KCN
(c) Cd2+ , KCN and HCl
(d) Co2+, HCI and KCN

Correct Answer – (B)

Question 7: 

F2 is formed by reacting K2MnF6 with : 
(a) SbF5
(b) MnF3
(c) KSbF6
(d) MnF4

Correct Answer – (A)

Question 8: 

Lanthanide for which +II and +III oxidation states are common is : 
(a) La
(b) Pr
(c) Ce
(d) Eu

Correct Answer – (D)

Question 9: 

Which of the following is not an ore of iron?
(a) limonite
(b) casiterite 
(c) magnetite
(d) none of these

Correct Answer – (B)

Question 10: 

The number of water molecules in Mohr’s salt is :
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Correct Answer – (C)
MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers
MCQ Questions Class 12 The p Block Elements with Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering I. C. Engines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination with Answers-2

MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 19 Biology MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Biology Excretory Products and their Elimination MCQs with Answers to […]

MCQ Questions Class 12 Principles of Management-3

MCQ Questions Class 12 Principles of Management With Answers

CBSE Class 12 Principles of Management Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Principles of Management with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Principles of Management with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Principles of […]

MCQ Questions Class 11 Physics Physical World with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 1 Physical World Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Physical World with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Physical World MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 […]