MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

CBSE Class 12 The d-and f-Block with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 The d-and f-Block with Answers MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Chemistry Examinations.

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers - Set - 1

Question 1: 

The composition of duralumin is :
(a) Al 94%, Mg 6%
(b) Cu 56%, Zn 24%, Ni 20%
(c) Cu 95%, Al 5%
(d) Al 95%, Cu 4%, Mn 0.5%, Mg 0.5%

Correct Answer – (D)

Question 2: 

The Mohr’s salt is shown by: 
(a) FeSO4 (NH4)2SO4.6H2O
(b) FeSO4 (NH3)2SO4.6H2O
(c) K2SO4Al2 (SO4 )3.24H2O
(d) FeSO3(NH2 )4SO4.6H2O

Correct Answer – (A)

Question 3: 

CuSO4 and KCN react to produce : 
(a) CuCN2
(b) CuCN
(c) K3[Cu(CN)4]
(d) K4[Cu(CN)6 ]

Correct Answer – (C)

Question 4: 

Gun metal is: 
(a) Cu + Zn
(b) Cu + Sn + Zn
(c) Cu + Sn
(d) Zn + Sn

Correct Answer – (B)

Question 5: 

The chief ore of Hg is: 
(a) Pyrolusite
(b) Bauxite
(c) Galena
(d) Cinnabar

Correct Answer – (D)

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

Question 6: 

German silver is an alloy of: 
(a) Fe, Cr, Ni
(b) Ag, Cu Au
(c) Cu, Zn, Ni
(d) Cu, Zn, Sn

Correct Answer – (C)

Question 7: 

Which of the following is greatest paramagnetic?
(a) Cu+
(b) Fe2+ 
(c) Fe3+
(d) Cu2+

Correct Answer – (C)

Question 8: 

Transition elements form coloured ions due to :
(a) d-d transition 
(b) fully filled d-orbitals
(c) smaller atomic radii
(d) availability of s-electrons

Correct Answer – (A)

Question 9: 

The transition element which shows the highest oxidation state is: 
(a) Iron
(b) Vanadium
(c) Manganese
(d) Chromium

Correct Answer – (C)

Question 10: 

Malachite is an ore of: 
(a) Silver
(b) Mercury
(c) Magnesium
(d) Copper

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers
MCQ Questions Class 12 The p Block Elements with Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering I. C. Engines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 11 Physics Units and Measurements with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Units and Measurements with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Units and Measurements MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for […]

Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids-

MCQ Questions Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids With Answers

CBSE Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Aldehydes Ketones and Carboxylic Acids with Answers MCQs with Answers to know their preparation level. Students […]

Multiple Choice Question Class 12 economics

Multiple Choice Questions Class 12 Economics

Multiple Choice Questions Class 12 Economics are designed to help students prepare for Multiple Choice Question in their exams. These Multiple Choice Questions are carefully selected based on their complexity, importance and the weightage of their respective chapters. If students wish to secure more marks for their exams, they need to practice these Multiple Choice […]