MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

CBSE Class 12 The d-and f-Block with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 The d-and f-Block with Answers MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Chemistry Examinations.

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers - Set - 1

Question 1: 

The composition of duralumin is :
(a) Al 94%, Mg 6%
(b) Cu 56%, Zn 24%, Ni 20%
(c) Cu 95%, Al 5%
(d) Al 95%, Cu 4%, Mn 0.5%, Mg 0.5%

Correct Answer – (D)

Question 2: 

The Mohr’s salt is shown by: 
(a) FeSO4 (NH4)2SO4.6H2O
(b) FeSO4 (NH3)2SO4.6H2O
(c) K2SO4Al2 (SO4 )3.24H2O
(d) FeSO3(NH2 )4SO4.6H2O

Correct Answer – (A)

Question 3: 

CuSO4 and KCN react to produce : 
(a) CuCN2
(b) CuCN
(c) K3[Cu(CN)4]
(d) K4[Cu(CN)6 ]

Correct Answer – (C)

Question 4: 

Gun metal is: 
(a) Cu + Zn
(b) Cu + Sn + Zn
(c) Cu + Sn
(d) Zn + Sn

Correct Answer – (B)

Question 5: 

The chief ore of Hg is: 
(a) Pyrolusite
(b) Bauxite
(c) Galena
(d) Cinnabar

Correct Answer – (D)

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

Question 6: 

German silver is an alloy of: 
(a) Fe, Cr, Ni
(b) Ag, Cu Au
(c) Cu, Zn, Ni
(d) Cu, Zn, Sn

Correct Answer – (C)

Question 7: 

Which of the following is greatest paramagnetic?
(a) Cu+
(b) Fe2+ 
(c) Fe3+
(d) Cu2+

Correct Answer – (C)

Question 8: 

Transition elements form coloured ions due to :
(a) d-d transition 
(b) fully filled d-orbitals
(c) smaller atomic radii
(d) availability of s-electrons

Correct Answer – (A)

Question 9: 

The transition element which shows the highest oxidation state is: 
(a) Iron
(b) Vanadium
(c) Manganese
(d) Chromium

Correct Answer – (C)

Question 10: 

Malachite is an ore of: 
(a) Silver
(b) Mercury
(c) Magnesium
(d) Copper

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers
MCQ Questions Class 12 The p Block Elements with Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering I. C. Engines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 10 Science Our Environment with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 15 Our Environment Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Our Environment with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Our Environment MCQs with Answers to know their preparation level. MCQ Class 10 Science Our Environment with Answers – Set – 5 Question 1: […]

MCQ Class 10 Science Electricity with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 12 Electricity Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Electricity with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Electricity MCQs with Answers to know their preparation level. MCQ Class 10 Science Electricity with Answers – Set – 6 Question 1: How much more heat […]

Solutions-1

MCQ Questions Class 12 Solutions With Answers

CBSE Class 12 Solutions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Solutions with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Solutions MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Solutions with Answers are compiled here to get […]