MCQ Questions Class 12 Organisms and Populations With Answers

CBSE Class 12 Organisms and Populations Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Organisms and Populations with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Organisms and Populations with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Organisms and Populations with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Organisms and Populations with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Organisms and Populations with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Biology Examinations.

MCQ Questions Class 12 Organisms and Populations with Answers - Set - 1

Question 1: 

Parasites that feed on the external surface of the host organism are called
(a) Ecto parasites
(b) Endo parasites
(c) Brood parasitism
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 2: 

The interaction where one species is benefitted and the other is neither benefitted nor harmed is called
(a) Commensalism
(b) Amensalism
(c) Mutualism
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 3: 

Both species lose in
(a) Mutualism
(b) Competition
(c) Parasitism
(d) Predation

Correct Answer – (B)

Question 4: 

A stage of suspended development is called
(a) Diapause
(b) Suspend
(c) Migrate
(d) Aestivation

Correct Answer – (A)

Question 5: 

Winter sleep is also called as
(a) Hibernation
(b) Suspend
(c) Migrate
(d) Aestivation

Correct Answer – (A)

MCQ Questions Class 12 Organisms and Populations With Answers

Question 6: 

If one species is harmed whereas the other is unaffected is called
(a) Commensalism
(b) Amensalism
(c) Mutualism
(d) None of the above

Correct Answer – (A)

Question 7: 

One species benefit in
(a) Parasitism
(b) Predation
(c) Mutualism
(d) Both (a) and (b)

Correct Answer – (D)

Question 8: 

Both the species benefit in
(a) Parasitism
(b) Mutualism
(c) Competition
(d) Predation

Correct Answer – (B)

Question 9: 

To avoid summer-related problems – heat and desiccation by organism is called
(a) Hibernation
(b) Suspend
(c) Migrate
(d) Aestivation

Correct Answer – (D)

Question 10: 

The shifting of an organism temporarily from the stressful habitat to a more hospitable area and return when stressful period is over is called
(a) Suspend
(b) Migrate
(c) Hibernation
(d) Aestivation

Correct Answer – (B)
MCQ Questions Class 12 Organisms and Populations With Answers
MCQ Questions Class 12 Biotechnology and its Applications With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Machine Design

Leave a Reply

Related Post

A Roadside Stand-2

MCQ Questions Class 12 English A Roadside Stand With Answers

CBSE Class 12 English Vistas A Roadside Stand Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English A Roadside Stand with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English Vistas A Roadside Stand MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT […]

Biology Structural Organisation In Animals-1

MCQ Questions Class 11 Biology Structural Organisation In Animals with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 7 Biology Structural Organisation In Animals Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Biology Structural Organisation In Animals with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Biology Structural Organisation In Animals MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for […]

Biodiversity and Conservation-2

MCQ Questions Class 12 Biodiversity and Conservation With Answers

CBSE Class 12 Biodiversity and Conservation Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Biodiversity and Conservation with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Biodiversity and Conservation with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Biodiversity and […]