MCQ Class 10 Maths Probability with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 15 Probability Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Probability with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Probability MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 3

Question 1: 

The letters of the word SOCIETY are placed at random in a row. The probability of getting a vowel is

(a) 1/7

(b) 2/7

(c) 3/7

(d) 4/7

Correct Answer – (C)
Reason: Totle letters = 7
No. of vowel = 3 [∵ Vowel are O, I, E]
∴ P(a vowel) = 3/7

Question 2 : 

One card is drawn from a well shuffled deck of 52 playing cards. The probability of getting a non-face card is

(a) 3/13

(b) 10/13

(c) 7/13

(d) 4/13

Correct Answer – (B)

Reason; Total cards = 52,
Total face cards = 12
∴ Non-face cards = 52 – 12 = 40
∴ P(a non-face card) =40/52=10/13

Question 3 : 

Three coins are tossed simultaneously. The probability of getting all heads is

(a) 1

(b) 1/2

(c) 1/4

(d) 1/8

Correct Answer – (D)
Reason: Here S = [HHH, HHT, HTH, THH, HTT, THT, TTH, TTT] = 8
∴ P(all heads) = 1/8

Question 4 : 

The total number of events of throwing 10 coins simultaneously is
(a) 1024
(b) 512
(c) 100
(d) 10

Correct Answer – (A)
Total events 210 = 1024

Question 5 : 

The probability of getting a spade card from a well shuffled deck of 52 cards is

(a) 1/13

(b) 1/4

(c) 12/13

(d) 3/4

Correct Answer – (B)

Total cards = 52,
Spade cards = 13
∴ P(a spade card) =13/52=14

Question 6 : 

The chance of throwing 5 with an ordinary die is

(a) 1/6

(b) 5/6

(c) 1/3

(d) 1/2

Correct Answer – (A)

Reason: Here S = [1, 2, 3,4, 5, 6]
∴ n(S) = 6
∴ P(throwings) = 1/6

Question 7 : 

One card is drawn from a well shuffled deck of 52 cards. The probability of getting a king of red colour is

(a) 1/26

(b) 1/13

(c) 1/4

(d) 1/2

Correct Answer – (A)

Reason: Total cards = 52
Total events «(S) = 52
a king of red colour = 2
P(a king of red colour) =2/52=1/26

Question 8 : 

Which of the following can be the probability of an event?
(a) – 0.4
(b) 1.004
(c) 18/23
(d) 10/7

Correct Answer – (C)
Reason: The probability of an event can neither be a negative value, nor it can exceed unity.

Question 9 : 

The probability of getting less than 3 in a single throw of a die is

(a) 1/3

(b) 1/2

(c) 1/4

(d) 2/3

Correct Answer – (A)

Reason: Here S = [1, 2, 3, 4, 5, 6]
∴ n(S) = 6
E = (Less than 3) = [1, 2]
∴ P(Less than 3) =2/6=1/3

Question 10 : 

he probability of getting exactly one head in tossing a pair of coins is
(a) 0
(b) 1
(c) 1/3
(d)1/2

Correct Answer – (D)

Multiple Choice Questions – Chapter 14 – Statistics

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 11 Mathematics Probability with Answers

CBSE Class 11 Mathematics Chapter 16 Probability Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 11 Mathematics Probability with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Mathematics Probability MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Mathematics Probability with Answers are compiled […]

MCQ NCERT Class 6 mathematics

Class 6 Mathematics MCQ

CBSE Class 6 Mathematics MCQ with Answers. Class 6 Mathematics MCQ with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Mathematics MCQ with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Mathematics MCQ with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level […]

MCQ Questions Class 12 Differential Equations - 5

MCQ Questions Class 12 Differential Equations With Answers

CBSE Class 12 Differential Equations Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Differential Equations with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Differential Equations with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Differential Equations with Answers are compiled […]