MCQ Questions Class 10 Mathematics Arithmetic Progressions with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 5 Arithmetic Progressions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Arithmetic Progressions with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Arithmetic Progressions MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 1

If (p + q)th term of an A.P. is m and (p – q)tn term is n, then pth term is

(a) mn

(b) √(mn)

(c) (1/2)(m – n)

(d) (1/2)(m + n)

Correct Answer – (D)

Question 2 : 

Find the sum of 12 terms of an A.P. whose nth term is given by an = 3n + 4

(a) 262

(b) 272

(c) 282

(d) 292

Correct Answer – (A)

Question 3 : 

The sum of first n odd natural numbers is

(a) 2n²

(b) 2n + 1

(c) 2n – 1

(d) n²

Correct Answer – (D)

Question 4 : 

If the sum of three numbers in an A.P. is 9 and their product is 24, then numbers are

(a) 2, 4, 6

(b) 1, 5, 3

(c) 2, 8, 4

(d) 2, 3, 4

Correct Answer – (D)

Question 5 : 

The nth term of an A.P. 5, 2, -1, -4, -7 … is

(a) 2n + 5

(b) 2n – 5

(c) 8 – 3n

(d) 3n – 8

Correct Answer – (C)

Question 6 : 

If p, q, r and s are in A.P. then r – q is

(a) s – p

(b) s – q

(c) s – r

(d) none of these

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

The sum of all two digit odd numbers is

(a) 2575

(b) 2475

(c) 2524

(d) 2425

Correct Answer – (B)

Question 8 : 

The (n – 1)th term of an A.P. is given by 7,12,17, 22,… is

(a) 5n + 2

(b) 5n + 3

(c) 5n – 5

(d) 5n – 3

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

The 10th term from the end of the A.P. -5, -10, -15,…, -1000 is

(a) -955

(b) -945

(c) -950

(d) -965

Correct Answer – (A)

Question 10 : 

The nth term of an A.P. is given by an = 3 + 4n. The common difference is

(a) 7

(b) 3

(c) 4

(d) 1

Correct Answer – (C)

Multiple Choice Questions – Chapter 4 – Quadratic Equations

Leave a Reply

Related Post

NCERT class 9 Mathematics MCQ (13)

Class 9 Mathematics MCQ Surface Areas And Volumes

Class 9 Mathematics MCQ Surface Areas And Volumes with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Mathematics MCQ Surface Areas And Volumes with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 9 Mathematics MCQ Surface Areas And Volumes with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know […]

MCQ Class 10 Maths Coordinate Geometry with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 7 Coordinate Geometry Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Coordinate Geometry with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Coordinate Geometry MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 6 Question 1:  The distance of the […]

NCERT class 9 Mathematics MCQ (1)

Class 9 Mathematics MCQ Number System

Class 9 Mathematics MCQ Number System with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Mathematics MCQ Number System with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 9 Mathematics MCQ Number System with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions […]