MCQ Questions Class 10 Mathematics Quadratic Equations with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 4 Quadratic Equations Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Quadratic Equations with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Quadratic Equations MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 3

One year ago, a man was 8 times as old as his son. Now his age is equal to the square of his son’s age. Their present ages are

(a) 7 years, 49 years

(b) 5 years, 25 years

(c) 1 years, 50 years

(d) 6 years, 49 years

Correct Answer – (A)

Question 2 : 

If the roots of the equations ax2 + 2bx + c = 0 and bx2 – 2√ac x + b = 0 are simultaneously real, then

(a) b = ac

(b) b2 = ac

(c) a2 = be

(d) c2 = ab

Correct Answer – (B)

Question 3 : 

A chess board contains 64 equal squares and the area of each square is 6.25 cm2. A border round the board is 2 cm wide. The length of the side of the chess board is

(a) 8 cm

(b) 12 cm

(c) 24 cm

(d) 36 cm

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

The equation 12x2 + 4kx + 3 = 0 has real and equal roots, if

(a) k = ±3

(b) k = ±9

(c) k = 4

(d) k = ±2

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

One year ago, a man was 8 times as old as his son. Now his age is equal to the square of his son’s age. Their present ages are

(a) 7 years, 49 years

(b) 5 years, 25 years

(c) 1 years, 50 years

(d) 6 years, 49 years

Correct Answer – (A)

Question 6 : 

The roots of the equation 7x2 + x – 1 = 0 are

(a) real and distinct

(b) real and equal

(c) not real

(d) none of these

Correct Answer – (A)

Question 7 : 

The roots of the equation (b – c) x2 + (c – a) x + (a – b) = 0 are equal, then

(a) 2a = b + c

(b) 2c = a + b

(c) b = a + c

(d) 2b = a + c

Correct Answer – (D)

Question 8 : 

If -5 is a root of the quadratic equation 2x2 + px – 15 = 0, then

(a) p = 3

(b) p = 5

(c) p = 7

(d) p = 1

Correct Answer – (C)

Question 9 : 

The sum of the squares of two consecutive natural numbers is 313. The numbers are

(a) 12, 13

(b) 13,14

(c) 11,12

(d) 14,15

Correct Answer – (A)

Question 10 : 

If one root of the quadratic equation 2x2 + kx – 6 = 0 is 2, the value of k is

(a) 1

(b) -1

(c) 2

(d) -2

Correct Answer – (B)

Multiple Choice Questions – Chapter 3 – Pair of Linear Equations In Two Variables

Leave a Reply

Related Post

NCERT MCQ Class 7 Mathematics 1 Integers

Class 7 Mathematics MCQ Integers

Class 7 Mathematics MCQ Integers with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 7 Mathematics MCQ Integers with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 7 Mathematics MCQ Integers with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 […]

MCQ NCERT Class 6 mathematics Chapter 4 Basic Geometrical Ideas

Class 6 Mathematics MCQ Basic Geometrical Ideas

CBSE Class 6 Mathematics MCQ Basic Geometrical Ideas with Answers. Class 6 Mathematics MCQ Basic Geometrical Ideas with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Mathematics MCQ Basic Geometrical Ideas with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Mathematics MCQ Basic Geometrical Ideas with Answers are compiled here […]

MCQ Questions Class 12 Vector Algebra-1

MCQ Questions Class 12 Vector Algebra With Answers

CBSE Class 12 Vector Algebra Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Vector Algebra with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Vector Algebra with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Vector Algebra with Answers are compiled […]