MCQ Questions Class 12 Application of Derivatives With Answers

CBSE Class 12 Application of Derivatives Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Application of Derivatives with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Application of Derivatives with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Application of Derivatives with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Application of Derivatives with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Application of Derivatives with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Mathematics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Application of Derivatives with Answers - Set - 2

Question 1: 

The function f(x) = 2x³ – 3x² – 12x + 4 has
(a) two points of local maximum
(b) two points of local minimum
(c) one maxima and one minima
(d) no maxima or minima

Correct Answer – (C)

Question 2: 

If x is real, the minimum value of x² – 8x + 17 is
(a) -1
(b) 0
(c) 1
(d) 2

Correct Answer – (D)

Question 3: 

Which of the following functions is decreasing on(0, π/2)?
(a) sin 2x
(b) tan x
(c) cos x
(d) cos 3x

Correct Answer – (C)

Question 4: 

y = x (x – 3)² decreases for the values of x given by
(a) 1 < x < 3
(b) x < 0
(c) x > 0
(d) 0 < x <3/2

Correct Answer – (A)

Question 5: 

The interval on which the function f (x) = 2x³ + 9x² + 12x – 1 is decreasing is
(a) [-1, ∞]
(b) [-2, -1]
(c) [-∞, -2]
(d) [-1, 1]

Correct Answer – (B)

MCQ Questions Class 12 Application of Derivatives With Answers

Question 6: 

The smallest value of the polynomial x³ – 18x² + 96x in [0, 9] is
(a) 126
(b) 0
(c) 135
(d) 160

Correct Answer – (B)

Question 7: 

The function f(x) = tan x – x
(a) always increases
(b) always decreases
(c) sometimes increases and sometimes decreases
(d) never increases

Correct Answer – (A)

Question 8: 

The function f(x) = 4 sin³ x – 6 sin²x + 12 sin x + 100 is strictly
(a) increasing in (π, 3π/2)
(b) decreasing in (π/2, π)
(c) decreasing in [π/2,π/2]
(d) decreasing in [0, π/2]

Correct Answer – (C)

Question 9: 

Let the f: R → R be defined by f (x) = 2x + cos x, then f
(a) has a minimum at x = 3t
(b) has a maximum, at x = 0
(c) is a decreasing function
(d) is an increasing function

Correct Answer – (D)

Question 10: 

The two curves; x³ – 3xy² + 2 = 0 and 3x²y – y³ – 2 = 0 intersect at an angle of
(a) π/4
(b) π/3
(c) π/2
(d) π/6

Correct Answer – (A)
MCQ Questions Class 12 Application of Derivatives With Answers
MCQ Questions Class 12 Continuity and Differentiability With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbines

Leave a Reply

Related Post

Processes of Isolation of Elements-5

MCQ Questions Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements With Answers

CBSE Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 General Principles and Processes of Isolation of Elements MCQs with Answers to know their […]

Evolution-2

MCQ Questions Class 12 Evolution With Answers

CBSE Class 12 Evolution Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Evolution with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Evolution with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Evolution with Answers are compiled here to get good […]

MCQ Questions Class 10 Mathematics Triangles with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 6 Triangles Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Triangles with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Triangles MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 3 Question 1:  In ABC, DE […]