MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes With Answers

CBSE Class 12 Biotechnology Principles and Processes Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Biology Examinations.

MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes with Answers - Set - 1

Question 1: 

Some pathogenic bacteria develop resistance to antibiotics by
(a) Modifying their cell walls
(b) Developing such enzymes which modify antibiotics
(c) Alter the antibiotics target due to spontaneous mutation
(d) All the above.

Correct Answer – (D)

Question 2: 

Important objective of biotechnology in agriculture section is
(a) To produce pest resistant varieties of plants
(b) To increase the nitrogen content
(c) To decrease the seed number
(d) To increase the plant weight

Correct Answer – (A)

Question 3: 

Hybridoma cells are
(a) Nervous cells of frog
(b) Hybrid cells resulting from myeloma cells
(c) Only cells having oncogenes
(d) Product of spore formation in bacteria

Correct Answer – (B)

Question 4: 

Hybridoma technology has been successfully used in
(a) production of somatic hybrids
(b) synthesis of monoclonal antibodies
(c) synthesis of haemoglobin
(d) production of alcohol in bulk

Correct Answer – (B)

Question 5: 

Name the drug used in cancer treatment produced by using biotechnology
(a) Terramycin
(b) HGH
(c) Insulin
(d) TSH
(e) Enterferon

Correct Answer – (B)

MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes With Answers

Question 6: 

The two vitamins manufactured biotechnologically are
(a) Vitamin B12 and Vitamin B6
(b) Vitamin B12 and Vitamin B2
(c) Vitamin B6 and Vitamin B2
(d) Vitamin B12 and Vitamin B9

Correct Answer – (B)

Question 7: 

The new strain of bacteria produced by biotechnology in alcohol industry is
(a) Escherichia coli
(b) Saccharomyces cerevisiae
(c) Bacillus sabtilis
(d) Pseudomonas putida

Correct Answer – (D)

Question 8: 

Introduction of food plants developed by genetic engineering is not desirable because
(a) These products are less tasty as compared to the already existing products
(b) The method is costly
(c) Economy of developing countries may suffer.
(d) There is danger of entry of viruses and toxins with introduced crop

Correct Answer – (A)

Question 9: 

During ‘gene cloning’ which is called as ‘gene taxi’?
(a) Vaccine
(b) Plasmid
(c) Bacterium
(d) Protozoa

Correct Answer – (B)

Question 10: 

Micro-organisms can be grown in the bioreactors by
(a) Support growth system
(b) Agitated growth system
(c) Suspended .growth system
(d) Both (a) and (c)

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 Biotechnology Principles and Processes With Answers
MCQ Questions Class 12 Microbes in Human Welfare With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Machine Design

Leave a Reply

Related Post

Semiconductor Electronics Materials Devices and Simple Circuits-5

MCQ Questions Class 12 Semiconductor Electronics Materials Devices and Simple Circuits With Answers

CBSE Class 12 Semiconductor Electronics Materials Devices and Simple Circuits Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Semiconductor Electronics Materials Devices and Simple Circuits with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Semiconductor Electronics Materials Devices and Simple Circuits MCQs with Answers to know their preparation level. Students […]

Multiple Choice Question Class 12 physics

Multiple Choice Questions Class 12 Physics

Multiple Choice Questions Class 12 Physics are designed to help students prepare for Multiple Choice Question in their exams. These Multiple Choice Questions are carefully selected based on their complexity, importance and the weightage of their respective chapters. If students wish to secure more marks for their exams, they need to practice these Multiple Choice […]

MCQ NCERT Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Class 7 Science MCQ Transportation in Animals and Plants

Class 7 Science MCQ Transportation in Animals and Plants with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 7 Science MCQ Transportation in Animals and Plants with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 7 Science MCQ Transportation in Animals and Plants with Answers are compiled here to get good practice on […]