MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions With Answers

CBSE Class 12 Inverse Trigonometric Functions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Mathematics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers - Set - 3

Question 1: 

Which of the following is the principal value branch of cos-1 x?
(a) [π/2π/2]
(b) (0, π)
(c) (0, π)
(d) (0, π) – {π/2}

Correct Answer – (C)

Question 2: 

If sin-1 x + sin-1 y = 2π/3 then cos-1 x + cos-1 y =
(a) 2π/3
(b) π/4
(c) π/3
(d) π2

Correct Answer – (C)

Question 3: 

tan-11/2 + tan-12/11 = tan-1 a then a = ?
(a) 1/4
(b) 1/2
(c) 3/4
(d) 1

Correct Answer – (C)

Question 4: 

cos-1(cos7π/6) is equal to
(a) 7π/6
(b) 5π/6
(c) π/3
(d) π/6

Correct Answer – (B)

Question 5: 

Principal value of sin-1(1/2)
(a) π/4
(b) 3π/4
(c) 5π/4
(d) None of these

Correct Answer – (A)

MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions With Answers

Question 6: 

The principal value of cosec-1 (-2) is
(a) –2π/3
(b) π/6
(c) 2π/3
(d) –π/6

Correct Answer – (D)

Question 7: 

tan-11/2 + tan-11/3 =
(a) π/4
(b) π/2
(c) π/3
(d) π

Correct Answer – (A)

Question 8: 

sin[π/3 – sin-1(-1/2)] is equal to
(a) 1/2
(b) 1/3
(c) 1/4
(d) 1

Correct Answer – (D)

Question 9: 

sin-1 x = y Then
(a) 0 ≤ y ≤ π
(b) –π/2 ≤ y ≤ π/2
(c) 0 < y < π
(d) –π/2 < y < –π/2

Correct Answer – (B)

Question 10: 

Princal value of tan-1 (-1) is
(a) π/4
(b) π/2
(c) 5π/4
(d) π/4

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions With Answers
MCQ Questions Class 12 Relations and Functions With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 12 English Going Places-2

MCQ Questions Class 12 English Going Places With Answers

CBSE Class 12 English Indigo, MCQ Questions Class 12 English Going Places Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English Going Places with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English Going Places MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ […]

Matrices-5

MCQ Questions Class 12 Matrices With Answers

CBSE Class 12 Matrices Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Matrices with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Matrices with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Matrices with Answers are compiled here to get good […]

MCQ Class 11 Mathematics Complex Numbers with Answers

CBSE Class 11 Mathematics Chapter 5 Complex Numbers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 11 Mathematics Complex Numbers with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Mathematics Complex Numbers MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Mathematics Complex […]