MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions With Answers

CBSE Class 12 Inverse Trigonometric Functions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Mathematics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions with Answers - Set - 4

Question 1: 

If tan-1 x + tan-1 y = 4π/5 then cot-1 x + cot-1 y equals
(a) π/5
(b) 2π/5
(c) 3π/5
(d) π

Correct Answer – (A)

Question 2: 

The value of cos-1 (cos3π/2) is equal to
(a) π/2
(b) 3π/2
(c) 5π/2
(d) –7π/2

Correct Answer – (A)

Question 3: 

If cos(sin-12/5 + cos-1 x) = 0 then x is equal to
(a) 1/5
(b) 2/5
(c) 0
(d) 1

Correct Answer – (B)

Question 4: 

The domain of the function cos-1 (2x – 1) is
(a) [0, 1]
(b) [-1, 1]
(c) [-1, -1]
(d) [0, π]

Correct Answer – (A)

Question 5: 

If 3 tan-1 x + cot-1 x = π, then x equals
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 1/2

Correct Answer – (B)

MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions With Answers

Question 6: 

The value of expression 2 sec-1 2 + sin-1 (1/2) is
(a) π/6
(b) 5π/6
(c) 7π/6
(d) 1

Correct Answer – (B)

Question 7: 

The value of sin (2 tan-1 (0.75)) is equal to
(a) 0.75
(b) 1.5
(c) 0.96
(d) sin 1.5

Correct Answer – (C)

Question 8: 

The domain of the function defined by f (x) = sin-1 √(x-1)  is
(a) [1, 2]
(b) [-1, 1]
(c) [0, 1]
(d) None of these

Correct Answer – (A)

Question 9: 

The value of cos-1[cos(33/π5)] is
(a) 3π/5
(b) 3π/5
(c) π/10
(d) –(π/10)

Correct Answer – (A)

Question 10: 

Which of the following is the principal value branch of cosec-1 x?
(a) (π/2π/2)
(b) (0, π) – {π/2}
(c) [π/2π/2]
(d) [π/2π/2] – [0]

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 Inverse Trigonometric Functions With Answers
MCQ Questions Class 12 Relations and Functions With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 10 Maths Constructions with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 11 Constructions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Constructions with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Constructions MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 5 Question 1: To divide a line segment AB in the […]

The d-and f-Block-2

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

CBSE Class 12 The d-and f-Block with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 The d-and f-Block with Answers MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ […]

Chemistry in Everyday Life-5

MCQ Questions Class 12 Chemistry in Everyday Life With Answers

CBSE Class 12 Chemistry in Everyday Life with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Chemistry in Everyday Life with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Chemistry in Everyday Life with Answers MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching […]