MCQ Questions Class 12 Linear Programming With Answers

CBSE Class 12 Linear Programming Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Linear Programming with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Linear Programming with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Linear Programming with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Linear Programming with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Linear Programming with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Mathematics Examinations.

MCQ Questions Class 12 Linear Programming with Answers - Set - 3

Question 1: 

Maximize Z = 10 x1 + 25 x2, subject to 0 ≤ x1 ≤ 3, 0 ≤ x2 ≤ 3, x1 + x2 ≤ 5
(a) 80 at (3, 2)
(b) 75 at (0, 3)
(c) 30 at (3, 0)
(d) 95 at (2, 3)

Correct Answer – (D)

Question 2: 

Maximize Z = 4x + 6y, subject to 3x + 2y ≤ 12, x + y ≥ 4, x, y ≥ 0
(a) 16 at (4, 0)
(b) 24 at (0, 4)
(c) 24 at (6, 0)
(d) 36 at (0, 6)

Correct Answer – (D)

Question 3: 

Maximize Z = 6x + 4y, subject to x ≤ 2, x + y ≤ 3, -2x + y ≤ 1, x ≥ 0, y ≥ 0.
(a) 12 at (2, 0)
(b) 140/3 at (2/31/3)
(c) 16 at (2, 1)
(d) 4 at (0, 1)

Correct Answer – (C)

Question 4: 

Maximize Z = 3x + 5y, subject to x + 4y ≤ 24, 3x + y ≤ 21, x + y ≤ 9, x ≥ 0, y ≥ 0.
(a) 20 at (1, 0)
(b) 30 at (0, 6)
(c) 37 at (4, 5)
(d) 33 at (6, 3)

Correct Answer – (C)

Question 5: 

The maximum value of Z = 3x + 2y, subjected to x + 2y ≤ 2, x + 2y ≥ 8; x, y ≥ 0 is
(a) 32
(b) 24
(c) 40
(d) none of these

Correct Answer – (D)

MCQ Questions Class 12 Linear Programming With Answers

Question 6: 

Maximize Z = 7x + 11y, subject to 3x + 5y ≤ 26, 5x + 3y ≤ 30, x ≥ 0, y ≥ 0
(a) 59 at (9/25/2)
(b) 42 at (6, 0)
(c) 49 at (7, 0)
(d) 57.2 at (0, 5.2)

Correct Answer – (A)

Question 7: 

Maximize Z = 10×1 + 25×2, subject to 0 ≤ x1 ≤ 3, 0 ≤ x2 ≤ 3, x1 + x2 ≤ 5.
(a) 80 at (3, 2)
(b) 75 at (0, 3)
(c) 30 at (3, 0)
(d) 95 at (2, 3)

Correct Answer – (D)

Question 8: 

Maximize Z = 4x + 6y, subject to 3x + 2y ≤ 12, x + y ≥ 4, x, y ≥ 0.
(a) 16 at (4, 0)
(b) 24 at (0, 4)
(c) 24 at (6, 0)
(d) 36 at (0, 6)

Correct Answer – (D)

Question 9: 

Maximize Z = 11x + 8y, subject to x ≤ 4, y ≤ 6, x ≥ 0, y ≥ 0.
(a) 44 at (4, 2)
(b) 60 at (4, 2)
(c) 62 at (4, 0)
(d) 48 at (4, 2)

Correct Answer – (B)

Question 10: 

The minimum value of Z = 4x + 3y subjected to the constraints 3x + 2y ≥ 160, 5 + 2y ≥ 200, 2y ≥ 80; x, y ≥ 0 is
(a) 220
(b) 300
(c) 230
(d) none of these

 

Correct Answer – (A)
MCQ Questions Class 12 Linear Programming With Answers
MCQ Questions Class 12 Three Dimensional Geometry With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Steam Boilers, Engines, Nozzles and Turbines

Leave a Reply

Related Post

Biodiversity and Conservation-4

MCQ Questions Class 12 Biodiversity and Conservation With Answers

CBSE Class 12 Biodiversity and Conservation Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Biodiversity and Conservation with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Biodiversity and Conservation with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Biodiversity and […]

Reproduction in Organisms-4

MCQ Questions Class 12 Reproduction in Organisms With Answers

CBSE Class 12 Reproduction in Organisms Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Reproduction in Organisms with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Reproduction in Organisms with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Reproduction […]

A Roadside Stand-2

MCQ Questions Class 12 English A Roadside Stand With Answers

CBSE Class 12 English Vistas A Roadside Stand Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English A Roadside Stand with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English Vistas A Roadside Stand MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT […]