MCQ Questions Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production With Answers

CBSE Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers. You can also verify your answers from the provided MCQ Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Biology Examinations.

MCQ Questions Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production with Answers - Set - 1

Question 1: 

Who gave the idea that every plant cell is totipotent
(a) P.R. White
(b) E.C. Cocking
(c) F.C. Steward
(d) G. Haberlandt

Correct Answer – (D)

Question 2: 

Haploid plantlets can be produced by
(a) Pollen culture
(b) Cotyledon culture
(c) Embryo culture
(d) Meristem culture

Correct Answer – (A)

Question 3: 

The technique of obtaining large number of plantlets by tissue culture method is called :
(a) Organ culture
(b) Micropropagation
(c) Macropropagation
(d) Plantlet culture

Correct Answer – (B)

Question 4: 

Capacity of a cell to grow into a full individual plant is known as
(a) Tissue culture
(b) Clone
(c) Vegetative reproduction
(d) Totipotency

Correct Answer – (D)

Question 5: 

Which of the following is not properly matched?
(a) Explant – excised plant part used for callus formation
(b) Cytokinins – root initiation in callus
(c) Somatic embryo – embryo produced from a vegetative cell
(d) Callus – undifferentiated mass of cells

Correct Answer – (B)

MCQ Questions Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production With Answers

Question 6: 

A major application of embryo culture is
(a) Production of embryoids
(b) Over coming hybridisation barriers
(c) Induction of somaclonal variations
(d) Clonal propagation

Correct Answer – (B)

Question 7: 

In tissue culture medium, the embryoids formed from pollen grains is due to
(a) Cellular totipotency
(b) Organogenesis
(c) Double fertilization
(d) Test tube culture

Correct Answer – (A)

Question 8: 

In callus culture, roots can be induced by the supply of
(a) Auxin
(b) Cytokinin
(c) Gibberellin
(d) Ethylene

Correct Answer – (A)

Question 9: 

Somatic hybrids are produced by
(a) Protoplast fusion
(b) Tissue culture
(c) Pollen culture
(d) Hybridoma process

Correct Answer – (A)

Question 10: 

Somaclonal variation appears in
(a) Organisms produced through somatic hybridization
(b) Plants growing in highly polluted conditions
(c) Apomictic plants
(d) Tissue culture raised plants

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 Strategies for Enhancement in Food Production With Answers
MCQ Questions Class 12 Human Health and Disease With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering Machine Design

Leave a Reply

Related Post

Communication Systems-2

MCQ Questions Class 12 Communication Systems With Answers

CBSE Class 12 Communication Systems Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Communication Systems with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Communication Systems MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Communication Systems with Answers are […]

MCQ Questions Class 11 Physics System of Particles and Rotational Motion with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics System of Particles and Rotational Motion  with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics System of Particles and Rotational Motion  MCQs with Answers to know their preparation […]

Nature and Significance of Management-4

MCQ Questions Class 12 Nature and Significance of Management With Answers

CBSE Class 12 Nature and Significance of Management Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Nature and Significance of Management with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Nature and Significance of Management with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT […]