MCQ Class 10 Geography Manufacturing Industries with Answers

CBSE Class 10 Social Science Chapter 6 Manufacturing Industries Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Geography Manufacturing Industries with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Geography Manufacturing Industries MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Geography Manufacturing Industries with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 10 Geography Manufacturing Industries with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Geography Objective Questions. 

MCQ Class 10 Geography Manufacturing Industries with Answers - Set - 3

Question 1: 

Which one of the following public sector plants is located in Chhattisgarh? [Foreign 2011]
(a) Bokaro Steel Plant
(b) Bhilai Steel Plant
(c) Durgapur Steel Plant
(d) Rourkela Steel Plant

Correct Answer – (B)

Question 2 : 

Which of the following industries is not a heavy industriy.
(a) Cotton textile
(b) Cement
(c) Iron and Steel
(d) Ship building

Correct Answer – (A)

Question 3 : 

Which one of the following cities has emerged as the ‘electronic capital’ of India?[All India 2012]
(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Bengaluru
(d) Hyderabad

Correct Answer – (C)

Question 4 : 

Sixty percent of sugar mills are concentrated in which of the following states?
(a) Punjab and Haryana
(b) Maharashtra and Gujarat
(c) Uttar Pradesh and Bihar
(d) West Bengal and Orissa

Correct Answer – (C)

Question 5 : 

Which of the following is a negative effect of industrialisation?
(a) Economic growth
(b) Pollution
(c) Foreign exchange earnings
(d) Rapid urbanisation

Correct Answer – (B)

MCQ Class 10 Geography Manufacturing Industries with Answers

Question 6 : 

Which one of the following industries manufactures telephones, computer, etc.?
(a) Cement
(b) Iron and Steel
(c) Electronic
(d) Chemical

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

Which one of the following factors plays the most important role in the location of an industry in a particular region? [Delhi 2012]
(a) Raw material
(b) Market
(c) Least production cost
(d) Transport

Correct Answer – (C)

Question 8 : 

When and where was the first successful textile mill established in India?
(a) In Ahmedabad in 1858
(b) In Chennai in 1954
(c) In Kolkata in 1816
(d) In Mumbai in 1854

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

Which of the following industries is the largest consumer of chemicals?
(a) Fertilisers
(b) Textiles
(c) Chemicals
(d) Paper

Correct Answer – (C)

Question 10 : 

Which of the following is an electronics industry?
(a) HMT, Bengaluru
(b) TISCO, Jamshedpur
(c) BHEL, Hyderabad
(d) BALCO, Korba

Correct Answer – (C)

MCQ Class 10 Geography Manufacturing Industries with Answers

MCQ Class 10 Geography Minerals and Energy Resources with Answers

Leave a Reply

Related Post

MCQ NCERT Class 6 Geography Chapter 1 The Earth in the Solar System

Class 6 Social Science Geography MCQ The Earth in the Solar System

Class 6 Social Science Geography MCQ The Earth in the Solar System with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Social Science Geography MCQ The Earth in the Solar System with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Social Science Geography MCQ The Earth in the […]

mcq class 10 history

Multiple Choice Questions Class 10 History

Multiple Choice Questions Class 10 History are designed to help students prepare for Multiple Choice Question in their exams. These Multiple Choice Questions are carefully selected based on their complexity, importance and the weightage of their respective chapters. If students wish to secure more marks for their exams, they need to practice these Multiple Choice […]

MCQ NCERT Class 6 Geography Chapter 5 Major Domains of the Earth

Class 6 Social Science Geography MCQ Major Domains of the Earth

Class 6 Social Science Geography MCQ Major Domains of the Earth with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Social Science Geography MCQ Major Domains of the Earth with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Social Science Geography MCQ Major Domains of the Earth with Answers are compiled […]