MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds With Answers

CBSE Class 12 Coordination Compounds with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Coordination Compounds with Answers MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Chemistry Examinations.

MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds with Answers - Set - 1

Question 1: 

Which of the following statements is true?
(a) Silicon exhibits 4 coordination number in its compound.
(b) Bond energy of F2 is less than Cl2.
(c) Mn(III) oxidation state is more stable than Mn(II) in aqueous state.
(d) Elements of 15th gp shows only +3 and +5 oxidation states

Correct Answer – (B)

Question 2: 

The sum of coordination number and oxidation number of the metal M in the complex [M(en)2(C2O4)]Cl (where en is ethylenediamine) is
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

Correct Answer – (D)

Question 3: 

An excess of AgNO3 is added to 100 mL of a 0.01 M solution of dichlorotetraaquachromium(III) chloride. The number of moles of AgCl precipitated would be
(a) 0.003
(b) 0.01
(c) 0.001
(d) 0.002

Correct Answer – (C)

Question 4: 

CuSO4 when reacts with KCN forms CuCN, which is insoluble in water. It is soluble in excess of KCN, due to formation of the following complex
(a) K2[Cu(CN)4]
(b) K3[Cu(CN)4]
(c) CuCN2
(d) Cu[KCu(CN)4]

Correct Answer – (C)

Question 5: 

Shape of Fe(CO)5 is
(a) octahedral
(b) square planar
(c) trigonal bipyramidal
(d) square pyramidal.

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds With Answers

Question 6: 

The anion of acetylacetone (acac) forms Co(acac)3 chelate with CO3+. The rings of the chelate are
(a) five membered
(b) four membered
(c) six membered
(d) three membered.

Correct Answer – (A)

Question 7: 

Which of the following will exhibit maximum ionic conductivity?
(a) K4[Fe(CN)6]
(b) [Co(NH3)6]Cl3
(c) [Cu(NH3)4]Cl2
(d) [Ni(CO)4]

Correct Answer – (A)

Question 8: 

Cobalt(III) chloride forms several octahedral complexes with ammonia. Which of the following will not give test for chloride ions with silver nitrate at 25°C?
(a) CoCl3 · 5NH3
(b) CoCl3 · 6NH3
(c) CoCl3 · 3NH3
(d) CoCl3 · 4NH3

Correct Answer – (C)

Question 9: 

In metal carbonyl having general formula M(CO)x where M = metal, x = 4 and the metal is bonded to
(a) carbon and oxygen
(b) C O
(c) oxygen
(d) carbon

Correct Answer – (D)

Question 10: 

The correct order of the stoichiometries of AgCl formed when AgNO3 in excess is treated with the complexes : CoCl3.6NH3, CoCl3.5NH3, CoCl3.4NH3 respectively is
(a) 3AgCl, 1AgCl, 2AgCl
(b) 3AgCl, 2AgCl, 1AgCl
(c) 2AgCl, 3AgCl, 2AgCl
(d) 1AgCl, 3AgCl, 2AgCl

Correct Answer – (B)
MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds With Answers
MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering I. C. Engines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 12 Accounting for Share Capital-1

MCQ Questions Class 12 Accounting for Share Capital With Answers

CBSE Class 12 Accounting for Share Capital Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Accounting for Share Capital with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Accounting for Share Capital with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 […]

MCQ Questions Class 11 Biology Cell The Unit of Life-4

MCQ Questions Class 11 Biology Cell The Unit of Life with Answers

CBSE Class 11 Chemistry Chapter 8 Biology Cell The Unit of Life Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Biology Cell The Unit of Life with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Biology Cell The Unit of Life MCQs with Answers to know their preparation level. Students who […]

MCQ Questions Class 8 Science Chapter (15)

Class 8 Science MCQ Some Natural Phenomena

Class 8 Science MCQ Some Natural Phenomena with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Science MCQ Some Natural Phenomena with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 8 Science MCQ Some Natural Phenomena with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level […]