MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds With Answers

CBSE Class 12 Coordination Compounds with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Coordination Compounds with Answers MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 Coordination Compounds with Answers with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Chemistry Examinations.

MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds with Answers - Set - 3

Question 1: 

The number of unpaired electrons in the square planar [Pt(CN)4 ]2- ion is 
(a) 2
(b) 1
(c) 0
(d) 3

Correct Answer – (C)

Question 2: 

[Ni(CN)4 ]2- , [MnBr4 ]2- and [CoF6 ]3- , geometry,hybridisation and magnetic moment of the ions respectively,are
(a) tetrahedral, square planar, octahedral :
                sp3, dsp2, sp3d2 : 5.9, 0, 4.9
(b) tetrahedral, square planar, octahedral:
               dsp2 , sp3 , sp3d2 : 0, 5.9, 4.9
(c) square planar, tetrahedral, octahedral:
               dsp2 ,sp3 , d2sp3 : 5.9, 4.9, 0
(d) square planar, tetrahedral, octahedral:
               dsp2, sp3, sp3d: 0, 5.9, 4.9

Correct Answer – (D)

Question 3: 

Which of the following shell, form only an outer octahedral complex ? 
(a) d4
(b) d8
(c) d6
(d) None of these

Correct Answer – (B)

Question 4: 

The number of unpaired electrons calculated in [Co(NH3)6 ]3+ and [Co(F6 )]3- are 
(a) 4 and 4
(b) 0 and 2
(c) 2 and 4
(d) 0 and 4

Correct Answer – (D)

Question 5: 

When EDT A solution is added to Mg2+ ion solution, then which of the following statements is not true? 
(a) Four coordinate sites of Mg2+ are occupied by EDTA and remaining two sites are occupied by water molecules
(b) All six coordinate sites of Mg2+ are occupied
(c) pH of the solution is decreased.
(d) Colourless [Mg-EDTA]2- chelate is formed

Correct Answer – (A)

MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds With Answers

Question 6: 

The reaction, [Fe(CNS)6 ]3- → [FeF6 ]3– talces place with 
(a) decrease in magnetic moment
(b) increase in magnetic moment
(c) decrease in coordination number
(d) increase in coordination number

Correct Answer – (B)

Question 7: 

Hybridisation, shape and magnetic moment of K3[Co(CO3)] is
(a) d2sp3 , octahedral, 4.9 BM
(b) sp3d 2, octahedral, 4.9 BM
(c) dsp2 , square planar, 4.9 BM
(d) sp3, tetrahedral, 4.9 BM

Correct Answer – (B)

Question 8: 

An octahedral complex is fom1ed when hybrid orbitals of the following type are involved 
(a) sp3
(b) dsp2
(c) d2sp3
(d) sp2d2

Correct Answer – (C)

Question 9: 

In which of the following octahedral complexes of Co (atomic number 27) will be magnitude of Δo be the hlghest? 
(a) [Co(CN)6]3-
(b) [Co(C2O4)3]3-
(c) [Co(H2O)6]3+
(d) [Co(NH3)6]3+

Correct Answer – (A)

Question 10: 

Which complex compound possesses sp3 d2 hybridisation?
(a) [Fe(NH3)6 ]3+
(b) [Fe(CN)6 ]4- 
(c) [Fe(CN)6 ]3-
(d) [Fe(Cl)6 ]3-

Correct Answer – (D)
MCQ Questions Class 12 Coordination Compounds With Answers
MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering I. C. Engines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids with Answers

CBSE Class 11 Physics Chapter 10 Mechanical Properties of Fluids Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Physics Mechanical Properties of Fluids MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT […]

MCQ Class 10 Science Periodic Classification of Elements with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 5 Periodic Classification of Elements Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science Periodic Classification of Elements with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science Periodic Classification of Elements MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 3 Question […]

MCQ Questions Class 12 Probability-1

MCQ Questions Class 12 Probability With Answers

CBSE Class 12 Probability Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Probability with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Probability with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Probability with Answers are compiled here to get good […]