MCQ Questions Class 10 Mathematics Pair of Linear Equations in Two Variables with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 3 Pair of Linear Equations in Two Variables Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Pair of Linear Equations in Two Variables with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Pair of Linear Equations in Two Variables MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 6

Two equations in two variables taken together are called

(a) linear equations

(b) quadratic equations

(c) simultaneous equations

(d) none of these

Correct Answer – (C)

Question 2 : 

8 girls and 12 boys can finish work in 10 days while 6 girls and 8 boys can finish it in 14 days. Find the time taken by the one girl alone that by one boy alone to finish the work.

(a) 120, 130

(b) 140, 280

(c) 240, 280

(d) 100, 120

Correct Answer – (B)

Question 3 : 

The graph of y = 4x is a line

(a) parallel to x-axis

(b) parallel to y-axis

(c) perpendicular to y-axis

(d) passing through the origin

Correct Answer – (D)

Question 4 : 

If the pair of equation has no solution, then the pair of equation is :

(a) inconsistent

(b) coincident

(c) consistent

(d) none of these

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

Find the value of ‘a” for which the system of equations ax + 2y – 4 = 0 and x – y – 3 = 0 will represent intersecting lines?

(a) a ≠ -2

(b) a = -2

(c) a = 2

(d) a ≠ 2

Correct Answer – (A)

Question 6 : 

The pair of equations 3x + 4y = k, 9x + 12y = 6 has infinitely many solutions if –

(a) k = 2

(b) k = 6

(c) k = 6

(d) k = 3

Correct Answer – (A)

Question 7 : 

If a pair of linear equations is consistent, then the lines will be

(a) always coincident

(b) parallel

(c) always intersecting

(d) intersecting or coincident

Correct Answer – (D)

Question 8 : 

Which of following is not a solution of 3a + b = 12?

(a) (3, 3)

(b) (5, -3)

(c) (4, 0)

(d) (2, 4)

Correct Answer – (D)

Question 9 : 

The pair of equations 3x – 5y = 7 and – 6x + 10y = 7 have

(a) a unique solution

(b) infinitely many solutions

(c) no solution

(d) two solutions

Correct Answer – (C)

Question 10 : 

The graph of y = 5 is a line parallel to the

(a) x-axis

(b) y-axis

(c) both axis

(d) none of these

Correct Answer – (A)

Multiple Choice Questions – Chapter 2 – Polynomials

Leave a Reply

Related Post

MCQ NCERT Class 6 mathematics Chapter 7 Fractions

Class 6 Mathematics MCQ Fractions

CBSE Class 6 Mathematics MCQ Fractions with Answers. Class 6 Mathematics MCQ Fractions with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 6 Mathematics MCQ Fractions with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 6 Mathematics MCQ Fractions with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know […]

MCQ Class 10 Maths Statistics with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 13 Surface Areas and Volumes Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Surface Areas and Volumes with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Surface Areas and Volumes MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – Question 1: […]

MCQ Class 11 Mathematics Mathematical Reasoning with Answers

CBSE Class 11 Mathematics Chapter 14 Mathematical Reasoning Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 11 Mathematics Mathematical Reasoning with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 11 Mathematics Mathematical Reasoning MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Mathematics […]