MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

CBSE Class 12 The d-and f-Block with Answers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 The d-and f-Block with Answers MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 12 The d-and f-Block with Answers with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Class 12 Chemistry Examinations.

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block with Answers - Set - 4

Question 1: 

The only cations present in a slightly acidic solutions are Fe3+, Zn2+ and Cu2+. The reagent that when added in excess to this solution would identify and separate Fe3+ in one step is
(a) 2 M HCI
(b) 6 M NH3 
(c) 6 M NaOH
(d) H2S gas

Correct Answer – (B)

Question 2: 

To obtain silver from silver amalgam, it is heated in vessel which is made of – 
(a) Cu
(b) Fe
(c) Ni
(d) Zn

Correct Answer – (B)

Question 3: 

Which of the following compound is coloured?
(a) TiCl3
(b) FeCl3 
(c) CoCl2
(d) All of these

Correct Answer – (D)

Question 4: 

Paramagnetism is exhibited due to which one of the following reason? 
(a) Presence of unpaired electrons
(b) Presence of completely filled electronic subshell
(c) By non-transition element
(d) By elements with noble gas configuration

Correct Answer – (A)

Question 5: 

What is the ground state electron configuration of the Mn2+ ion?
(a) [Ar]4s1,3d5
(b) [Ar]4s2,3d3
(c) [Ar]3d5
(d) [Ar]3d4

Correct Answer – (C)

MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers

Question 6: 

The compounds containing complex oxyanion CrO42- are intensely yellow coloured because
(a) Chromium ion in CrO42 is a transition metal ion 
(b) Cr and O are Π-bonded and the allowed Π → Π* transition occurs in the visible region
(c) Cr → O charge transfer is responsible for yellow colour
(d) Compounds have strong absorption at ~ 640 nm

Correct Answer – (C)

Question 7: 

Which of the following compound is coloured?
(a) TiCl3
(b) FeCl3 
(c) CoCl2
(d) All of these

Correct Answer – (A)

Question 8: 

Which of the following radioisotopes is used as anticancerous? 
(a) Na-24
(b) C-14
(c) U-235
(d) Co-60

Correct Answer – (D)

Question 9: 

The colour of transition metal compound is due to
(a) complete ns subshell 
(b) small size metal ions
(c) incomplete (n – 1)d-subshell
(d) absorption of light in UV region

Correct Answer – (C)

Question 10: 

Which one of the following ions has same number of unpaired electrons as those present in V3+ ion? 
(a) Fe3+
(b) Ni2+
(c) Mn2+
(d) Cr3+

Correct Answer – (B)
MCQ Questions Class 12 The d-and f-Block With Answers
MCQ Questions Class 12 The p Block Elements with Answers
MCQ Questions Mechanical Engineering I. C. Engines

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 10 Science How do Organisms Reproduce with Answers

CBSE Class 10 Science Chapter 8 How do Organisms Reproduce Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Science How do Organisms Reproduce with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Science How do Organisms Reproduce MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 1 Question […]

Environmental Issues-2

MCQ Questions Class 12 Environmental Issues With Answers

CBSE Class 12 Environmental Issues Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 Environmental Issues with Answers Is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT MCQ questions Class 12 Environmental Issues with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions Class 12 Environmental Issues with Answers are compiled […]

An Elementary School Classroom in a Slum-3

MCQ Questions Class 12 English An Elementary School Classroom in a Slum With Answers

CBSE Class 12 English Indigo, MCQ Questions Class 12 English An Elementary School Classroom in a Slum Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 12 English An Elementary School Classroom in a Slum with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 English An Elementary School Classroom in a […]