MCQ Class 10 Maths Introduction to Trigonometry with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 8 Introduction to Trigonometry  Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Introduction to Trigonometry with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Introduction to Trigonometry MCQs with Answers to know their preparation level.

Multiple Choice Questions - Set - 5

Question 1: 

If x tan 45° sin 30° = cos 30° tan 30°, then x is equal to
(a) √3
(b) 1/2
(c) 1/2
(d) 1

Correct Answer – (D)

Question 2 : 

If cos (40° + A) = sin 30°, then value of A is
(a) 30°
(b) 40°
(c) 60°
(d) 20°

Correct Answer – (D)

Question 3 : 

The value of sin² 30° – cos² 30° is
(a) –1/2
(b) 3/2
(c) 3/2
(d) –2/3

Correct Answer – (A)

Question 4 : 

sin (45° + θ) – cos (45° – θ) is equal to
(a) 2 cos θ
(b) 0
(c) 2 sin θ
(d) 1

Correct Answer – (A)

Question 5 : 

Given that sin α = 1/2 and cos β = 1/2, then the value of (α + β) is
(a) 0°
(b) 30°
(c) 60°
(d) 90°

Correct Answer – (D)

Question 6 : 

If cosec θ – cot θ = 1/3, the value of (cosec θ + cot θ) is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Correct Answer – (C)

Question 7 : 

The maximum value of (1/cosecα) is

(a) 0
(b) 1
(c) 3/2
(d) –1/2

Correct Answer – (B)

Question 8 : 

If √2 sin (60° – α) = 1 then α is
(a) 45°
(b) 15°
(c) 60°
(d) 30°

Correct Answer – (B)

Question 9 : 

If tan θ = 3, then

is equal to

(a) 2/3
(b) 1/3
(c) 1/2
(d) 3/4

Correct Answer – (C)

Question 10 : 

Given that sin θ = a/b then cos θ is equal to

(a) 

(b) b/a

(c) 

(d) 

Correct Answer – (C)

Multiple Choice Questions – Chapter 7 – Coordinate Geometry

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 10 Maths Constructions with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 11 Constructions Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Maths Constructions with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Constructions MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 5 Question 1: To divide a line segment AB in the […]

MCQ Questions Class 10 Mathematics Triangles with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 6 Triangles Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Triangles with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Triangles MCQs with Answers to know their preparation level. Multiple Choice Questions – Set – 2 Question 1:  The ratio of […]

MCQ Questions Class 10 Mathematics Real Numbers with Answers

CBSE Class 10 Mathematics Chapter 1 Real Numbers Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions Class 10 Mathematics Real Numbers with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Mathematics Real Numbers MCQs with Answers to know their preparation level. LCM of the given number ‘x’ and ‘y’ where […]