MCQ Class 10 Hindi Kshitij Atmakathya with Answers

CBSE Class 10 Hindi Kshitij Chapter 4 Atmakathya Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Kshitij Atmakathya with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Kshitij Atmakathya MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Atmakathya with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 10 Hindi Kshitij Atmakathya with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Hindi Kshitij Objective Questions.

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Atmakathya with Answers

Question 1: 

मुरझाकर गिर रही पत्तियाँ किसकी प्रतीक हैं?
(क) खुशियों की
(ख) उदासी का
(ग) निराशाओं का
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C)

Question 2 : 

कवि के आलिंगन में आते-आते कौन रह गया?
(क) माँ
(ख) पुत्री
(ग) प्रेमिका
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C)

Question 3 : 

कवि अपने किस स्वभाव को दोष नहीं देना चाहते हैं?
(क) मधुर
(ख) उग्र
(ग) कोमल
(घ) सरल
Correct Answer – (D)

Question 4 : 

कवि के जीवन की गागर कैसी है?
(क) रंगीन
(ख) खाली
(ग) भरी
(घ) सुनहरी
Correct Answer – (B)

Question 5 : 

कवि के जीवन के सारे दुःख-दर्द और अभाव अब कैसे हैं?
(क) मौन
(ख) अधिक
(ग) कम
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Atmakathya with Answers

Question 6 : 

कविता में थका हुआ पथिक कौन है?
(क) कवि
(ख) कवि के मित्र
(ग) कवि की प्रेमिका
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

Question 7 : 

कवि अपने जीवन के किन अनुभवों को सबसे बाँटना नहीं चाहते?
(क) सार्वजनिक
(ख) पारिवारिक
(ग) मधुर
(घ) निजी
Correct Answer – (D)

Question 8 : 

कवि ने खाली घड़े से किसकी ओर इशारा किया है?
(क) खाली घर
(ख) सूखी नदी
(ग) असफल जीवन
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C)

Question 9 : 

गहरे नीले आकाश में अनगिनत लोगों ने क्या लिखे हैं?
(क) आत्मकथा
(ख) कविता
(ग) कहानियाँ
(घ) गीत
Correct Answer – (A)

Question 10 : 

कवि ने अपने मन को किसका रूप दिया है?
(क) भँवरे
(ख) गीतकार
(ग) कोयल
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

Leave a Reply

Related Post

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Utsah Aur At Nahi Rahi with Answers

CBSE Class 10 Hindi Kshitij Chapter 5 Utsah Aur At Nahi Rahi Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Kshitij Utsah Aur At Nahi Rahi with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Kshitij Utsah Aur At Nahi Rahi MCQs with Answers to know their preparation level. Students […]

NCERT Class 9 Hindi Kritika MCQ 6

Class 9 Hindi Kritika MCQ Kis Tarah Aakhirkar Main Hindi Mein Aya

Class 9 Hindi Kritika MCQ Kis Tarah Aakhirkar Main Hindi Mein Aya with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Hindi Kritika MCQ Kis Tarah Aakhirkar Main Hindi Mein Aya with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 9 Hindi Kritika MCQ Kis Tarah Aakhirkar Main Hindi Mein […]

MCQ Questions for Class 8 Hindi Chapter (16)

Class 8 Hindi Vasant MCQ Pani Ki Kahani

Class 8 Hindi Vasant MCQ Pani Ki Kahani with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Hindi Vasant MCQ Pani Ki Kahani with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 8 Hindi Vasant MCQ Pani Ki Kahani with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know […]