MCQ Class 10 Hindi Kshitij Lucknavi Andaz with Answers

CBSE Class 10 Hindi Kshitij Chapter 12 Lucknavi Andaz Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Kshitij Lucknavi Andaz with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Kshitij Lucknavi Andaz MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Lucknavi Andaz with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 10 Hindi Kshitij Lucknavi Andaz with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 12 Hindi Kshitij Objective Questions.

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Lucknavi Andaz with Answers

Question 1: 

ठाली बैठे, कल्पना करते रहने की पुरानी आदत किसकी थी?
(क) नवाब साहब की
(ख) यात्री की
(ग) लेखक की
(घ) कवि की
Correct Answer – (C)

Question 2 : 

अकेले सफ़र का वक्त काटने के लिए नवाब साहब ने क्या खरीदा था?
(क) अखबार
(ख) पुस्तक
(ग) खीरा
(घ) पत्रिका
Correct Answer – (C)

Question 3 : 

लेखक ने नवाब साहब से खीरा न खाने का कारण क्या बताया?
(क) उन्हें खीरा पसंद नहीं है
(ख) पेट भरा हुआ है
(ग) इच्छा नहीं है
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C)

Question 4 : 

नवाब साहब ने खीरों को खिड़की से बाहर क्यों फेंक दिया?
(क) अमीरी दिखाने के लिए
(ख) पेट भरने के कारण
(ग) तबीयत खराब होने के कारण
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

Question 5 : 

नवाब साहब ने खीरों की फाँक का क्या किया?
(क) खिड़की से बाहर फेंक दिया
(ख) लेखक को दे दिया
(ग) खा गए
(घ) बच्चे को दे दिया
Correct Answer – (A)

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Lucknavi Andaz with Answers

Question 6 : 

नवाब साहब को क्या गवारा न था?
(क) मँझले दर्जे में यात्रा करते दिखना
(ख) लेखक से बात करना
(ग) खीरा खाना
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

Question 7 : 

नवाब साहब ने लेखक को क्या खाने का निमंत्रण दिया?

(क) बादाम
(ख) खीरा
(ग) बिस्किट
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (B)

Question 8 : 

लेखक ने ट्रेन में सेकंड क्लास का टिकट क्यों लिया था?
(क) आराम से यात्रा करने के लिए
(ख) अमीरी दिखाने के लिए
(ग) नई कहानी के बारे में सोचने के लिए
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C)

Question 9 : 

नवाब साहब को कनखियों से कौन देख रहा था?
(क) बच्चा
(ख) लड़की
(ग) लेखक
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C)

Question 10 : 

डिब्बे में लेखक के प्रवेश करते ही नवाब साहब के आँखों में कैसा भाव दिखा?
(क) ख़ुशी के
(ख) असंतोष के
(ग) दुःख के
(घ) संतोष के
Correct Answer – (B)

Leave a Reply

Related Post

MCQ Questions for Class 8 Hindi Chapter (1)

Class 8 Hindi Vasant MCQ Dhwani

Class 8 Hindi Vasant MCQ Dhwani with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Hindi Vasant MCQ Dhwani with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 8 Hindi Vasant MCQ Dhwani with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions […]

MCQ Class 10 Hindi Sparsh Aatmatran with Answers

CBSE Class 10 Hindi Sparsh Chapter 9 Aatmatran Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Sparsh Aatmatran with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Sparsh Aatmatran MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Sparsh […]

NCERT Class 9 Hindi Sparsh MCQ (1)

Class 9 Hindi Sparsh MCQ Dhool

Class 9 Hindi Sparsh MCQ Dhool with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Hindi Sparsh MCQ TN with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 9 Hindi Sparsh MCQ Dhool with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ […]