MCQ Class 10 Hindi Kshitij Chhaya Mat Chhoona with Answers

CBSE Class 10 Hindi Kshitij Chapter 7 Chhaya Mat Chhoona Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Kshitij Chhaya Mat Chhoona with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Kshitij Chhaya Mat Chhoona MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chhaya Mat Chhoona with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 10 Hindi Kshitij Chhaya Mat Chhoona with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 Hindi Kshitij Objective Questions.

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Chhaya Mat Chhoona with Answers

Question 1: 

उचित अवसर पर न मिलकर बाद में मिलने वाली ख़ुशी कैसी प्रतीत होती है?
(क) काल्पनिक
(ख) व्यर्थ
(ग) संतोषजनक
(घ) निराशाजनक
Correct Answer – (B)

Question 2 : 

हर सुख में क्या छिपा रहता है?
(क) दुःख
(ख) प्रेम
(ग) दर्द
(घ) याद
Correct Answer – (A)

Question 3 : 

शरद रात किसका प्रतीक है?
(क) ठंड का
(ख) खुशियों का
(ग) धन का
(घ) प्रेम का
Correct Answer – (B)

Question 4 : 

कविता में मृगतृष्णा किसे कहा गया है?
(क) जल
(ख) प्रभुता
(ग) समृद्धि
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (B)

Question 5 : 

चाँदनी रात को देखकर कवि को किसकी याद आती है?
(क) प्रेमिका के केशों में गूँथे फूल
(ख) सांसारिक सुख
(ग) माँ की
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Chhaya Mat Chhoona with Answers

Question 6 : 

कवि जीवन में क्या पाने के लिए दौड़ता रहा?
(क) यश
(ख) धन
(ग) ख़ुशी
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

Question 7 : 

किसे याद करके कवि के मन में मनभावन चित्र उभरते हैं?
(क) मित्रों को
(ख) रंगबिरंगी यादों को
(ग) प्रकृति को
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (B)

Question 8 : 

कविता में छाया का अर्थ क्या है?
(क) पुरानी मीठी यादें
(ख) परछाईं
(ग) दुःख
(घ) परेशानी
Correct Answer – (A)

Question 9 : 

पुरानी मीठी यादों में जीने का परिणाम कैसा होता है?
(क) सुखद
(ख) उल्लासपूर्ण
(ग) अभावपूर्ण
(घ) दुःखमय
Correct Answer – (D)

Question 10 : 

कवि ने किन यादों में जीने से मना किया है?
(क) कड़वी यादों में
(ख) सुनहरी यादों में
(ग) पुरानी मीठी यादों में
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C)

Leave a Reply

Related Post

NCERT Class 7 Hindi Vasant (5)

Class 7 Hindi Vasant MCQ Mithaiwala

Class 7 Hindi Vasant MCQ Mithaiwala with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 7 Hindi Vasant MCQ Mithaiwala with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 7 Hindi Vasant MCQ Mithaiwala with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions […]

MCQ Class 10 Hindi Kratika Main Kyon Likhata Hun with Answers

CBSE Class 10 Hindi Kratika Chapter 5 Main Kyon Likhata Hun Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Kratika Main Kyon Likhata Hun with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Kratika Main Kyon Likhata Hun MCQs with Answers to know their preparation level. Students who are searching […]

MCQ Class 10 Hindi Sparsh Teesari Kasam Ke Shilpakar Shailendra with Answers

CBSE Class 10 Hindi Sparsh Chapter 13 Teesari Kasam Ke Shilpakar Shailendra Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Sparsh Teesari Kasam Ke Shilpakar Shailendra with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Sparsh Teesari Kasam Ke Shilpakar Shailendra MCQs with Answers to know their preparation level. Students who […]