MCQ Class 10 Hindi Kshitij Soordas Ke Pad with Answers

CBSE Class 10 Hindi Kshitij Chapter 1 Soordas Ke Pad Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Class 10 Hindi Kshitij Soordas Ke Pad with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Hindi Kshitij Soordas Ke Pad MCQs with Answers to know their preparation level.

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Soordas Ke Pad with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. You can also verify your answers from our provided MCQ Class 10 Hindi Kshitij Soordas Ke Pad with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Hindi Kshitij Objective Questions.

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Soordas Ke Pad with Answers - Set -

Question 1: 

उद्धव के व्यवहार की तुलना किसके पत्ते से की गई है?
(क) पीपल के
(ख) कमल के
(ग) केला के
(घ) नीम के
Correct Answer – (B)

Question 2 : 

गोपियों को अकेला छोड़कर कृष्ण कहाँ चले गए थे?
(क) ब्रज
(ख) द्वारका
(ग) मथुरा
(घ) वृन्दावन
Correct Answer – (C)

Question 3 : 

गोपियों को कृष्ण का व्यवहार कैसा प्रतीत होता है?
(क) उदार
(ख) छलपूर्ण
(ग) निष्ठुर
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (B)

Question 4 : 

गोपियाँ स्वयं को क्या समझती हैं?
(क) डरपोक
(ख) निर्बल
(ग) अबला
(घ) साहसी
Correct Answer – (C)

Question 5 : 

गोपियाँ किसके प्रेम में आसक्त हो गई हैं?
(क) उद्धव-प्रेम
(ख) कृष्ण-प्रेम
(ग) संगीत-प्रेम
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (B)

MCQ Class 10 Hindi Kshitij Soordas Ke Pad with Answers

Question 6 : 

कृष्ण का योग-संदेश लेकर कौन आए थे?
(क) उद्धव
(ख) बलराम
(ग) सेवक
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

Question 7 : 

कवि के अनुसार गोपियों का स्वभाव कैसा है?
(क) चतुर
(ख) निर्दयी
(ग) घमंडी
(घ) भोला
Correct Answer – (D)

Question 8 : 

कृष्ण के आने की प्रतीक्षा किसे है?
(क) भक्तों को
(ख) उद्धव को
(ग) गोपियों को
(घ) यशोदा को
Correct Answer – (C)

Question 9 : 

गोपियाँ कृष्ण के प्रति कैसी भावना रखती हैं?
(क) द्वेष की
(ख) क्रोध की
(ग) प्रेम की
(घ) घृणा की
Correct Answer – (C)

Question 10 : 

उद्धव किसकी संगति में रहकर भी प्रेम से अछूते रहे हैं?
(क) कृष्ण की
(ख) गोपियों की
(ग) मित्र की
(घ) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (A)

Leave a Reply

Related Post

NCERT Class 7 Hindi Vasant (19)

Class 7 Hindi Vasant MCQ Aashram Ka Anumanit Vyaya

Class 7 Hindi Vasant MCQ Aashram Ka Anumanit Vyaya with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 7 Hindi Vasant MCQ Aashram Ka Anumanit Vyaya with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 7 Hindi Vasant MCQ Aashram Ka Anumanit Vyaya with Answers are compiled here to get good practice on […]

NCERT Class 7 Hindi Vasant (13)

Class 7 Hindi Vasant MCQ Ek Tinka

Class 7 Hindi Vasant MCQ Ek Tinka with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 7 Hindi Vasant MCQ Ek Tinka with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 7 Hindi Vasant MCQ Ek Tinka with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level […]

MCQ Questions for Class 8 Hindi Chapter (4)

Class 8 Hindi Vasant MCQ Deewano Ki Hasti

Class 8 Hindi Vasant MCQ Deewano Ki Hasti with Answers is Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Hindi Vasant MCQ Deewano Ki Hasti with Answers to know their preparation level. Students who are searching for NCERT Class 8 Hindi Vasant MCQ Deewano Ki Hasti with Answers are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know […]